AUTOSEDIŠTA ZA DECU

Pre nego se odlučite za kupovinu određenog sedišta, bilo bi poželjno da ga isprobate u vašem automobilu. Prvenstveno proverite da li su pojasevi automobila dovoljno dugački. Za tip autosedišta, kakve su nosiljke za bebe koje se postavljaju suprotno od pravca kretanja automobila, potrebni su vam pojasevi koji su dovoljno dugi  jer u suprotnom položaj autosedišta je previše uspravan. Nosiljke za bebe, koje se postavljaju suprotno od pravca kretanja automobila koristite što je duže moguće, jer su ona najbezbednija za vratni deo kičme kod male dece u slučaju kočenja automobila, kao i mogućeg udesa. Nosiljku zamenite sedištem tek kada dete izraste toliko da glava deteta iznad gornje ivice nosiljke. Pre kupovine može vam pomoći i uporedni test kvaliteta

Isključite vazdušni jastuk na mestu suvozača. Vazdušni jastuci koji se nalaze sa strane ne predstavljaju opasnost, sve dok se dete nalazi u prostoru koji zauzima nosiljka.

Skinite jaknu detetu, biće bezbednije, sigurnosni kaiševi moraju dobro da naležu na telo deteta.

Učvrstite sedište pojasima zarad veće bezbednosti i slučaj udesa. Naravno ovde prednost imaju sedišta sa isofiks bazom.

Posebne grupe sedišta.Važno je da auto sedište odgovara uzrastu deteta i da je pravilno fiksirana. Dečija sedišta prave se za bebe do 10 kg (grupa 0) i do 13 kg (grupa 0+), decu od 9 do 18 kg (grupa 1), od 15 do 25 kg (grupa 2), i od 22 do 25 kg (grupa 3).

EU standardi

Auto sedišta koja odgovaraju sigurnosnim standardima treba da imaju oznaku ECE R44/04. Ova deklaracija treba da sadrži sledeće informacije za koju kategoriju je proizvod odobren (npr. Universal), da li uključuje kaiševe i pojaseve, za koju Grupu po težini deteta je namenjen, oznaku E i broj u kojoj državi je oznaka odobrena i dr.

Uputstva za montažu sedišta treba pažljivo proučiti

Sedište se postavlja nazad i za bebu do godinu dana i težine do 9 kg okrenuto suprotno od pravca kretanja, u polu-sedećem položaju. Za stariju decu tešku do 18 kg sedište se postavlja okrenuto prema napred. Odojčad bi trebali da u sedištu putuju u polusedećem položaju pod uglom od 45 stepeni kako bi se izbeglo naglo naginjanje unapred I zatvaranje disajnih puteva.

„ISOFIX“ sistem ili sa pojasevima

 

 

Autosedišta mogu da se pričvrste sigurnosnim pojasom ili „isofix“ sistemom (pod uslovom da je vozilo opremljeno datim sistemom). „Isofix“ je najlakši način za fiksiranje, jer se kopče sa auto-sedištu kače na već pripremljene kuke koje se nalaze na sedištu automobila. Najsigurniji pristup dobrom izboru jeste kupovina sedišta koje je pravljeno baš za vaš automobil. Većina novijih automobila raspolaže takvim sedištima, ali problem može da predstavlja visoka cena.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *