TELEFONI OD 20 DO 50% SKUPLJI NEGO U EU

Smart telefoni su od 20 – 50% skuplji nego u Evropskoj uniji. Zanimljiv je i podatak da najnoviji smart telefoni koji su veoma popularni na tržištu EU, a  imaju povoljne cene – nisu dostupni na tržištu Srbije. Njih nema ni na slobodnom tržištu, a ni u ponudi naših operatora mobilne telefonije.

Cene na tržištu su proveravane putem internet prezentacija prodavnica, kao i portala koji prikupljaju ponude na tržištu. U tabeli su naznačene najniže i najviše cene tržištu Srbije. Cene u Evropskoj uniji su prosečne i preuzete od partnerskih organizacija potrošača. Odabir modela smart telefona vršen je na osnovu tržišnog značaja, odnosno na osnovu poslednjeg nezavisnog testiranja koje su sprovele udružene organizacije potrošača iz Evropske unije.

Cene po kojima ove telefone nude mobilni operatori u Srbiji nisu one koje važe u okviru paketa. Cene koje su prikazane su na sajtovima operatora navedene važe bez ugovorne obaveze. Tamo gde je u tabeli navedeno 0.00 dinara – znači da tog modela telefona nema u ponudi.

ZAŠTO KVALITETNOG A JEFTINOG NEMA U PONUDI NA NAŠEM TRŽIŠTU?

Rezultati nezavisnog uporednog testiranja mobilnih telefona koji će APOS uskoro objaviti a koji je sproveden sa organizacijama potrošača u EU pokazaće da dobro ocenjeni a opet povoljni telefoni nisu zanimljivi za tržište Srbije. To se odnosi i na operatore mobilne telefonije ali i na uvoznike.  Prvoplasirani po oceni kvaliteta na testu može se kupiti samo u slobodnoj prodaji i to za 15 evra većoj ceni. Primera radi telefon marke na tržištu EU košta 25 hiljda dinara, dok se maksimalna cena za isti model u Srbiji dostiže cenu od neverovatnih 50 hiljada dinara.

Dobra vest za potrošače u EU je što su cene smart telefona konstantno padaju. Na to utiče i razvoj konkurencije, pojava novih modela – ali i rezultati nezavisnih testova kvaliteta koji utiču na proizvođače da koriguju cene.  Sve više se proizvođača telefona u veom kratkom periodu oslobađaju svojih „starijih“ modela jer novi ubrzano pristižu. Razvoj konkurencije u EU donosi čak i nove brendove i modele koji imaju dobar kvalitet po ceni od 200 evra. Kada birate telefon važno je da ima relativno dugo trajanje, solidan fotoaparat aparat i da podržava  najnovije aplikacije.

KAKO KUPITI POVOLJAN A ZADOVOLJAVAJUĆ SMART TELEFON?

 

Veliki ekran ne znači i najbolji. Jeftiniji modeli imaju ekrane od 3 do 4 inča. Međutim mala rezolucija ekrana neće zadovoljiti vaše potrebe za fotografisanjem a još manje za gledanjem videa. Ipak izbegavajte ekrane sa rezulucijom od 320×480, već uzmite sasvim zadovoljavajuć od 480×800

Potreban je dobar procesor. Jeftiniji modeli imaju slabe porcesore (verzija sa 1GHz i jednim jezgrom su najčešći) što vaš telefon može usporavati pogotovu ako obavljate više funkcija istovremeno (aplikacije, društvene mreže i sl.). Gledajte da uvek birate telefon sa procesorom sa dva jezgra (dual core)

Za dobru fotografiju birajte aparat od 5 megapiksela koji ima blic. Iako ovaj kvalitet ne može da se meri sa skupljim telefonima, kao ni fotoaparatima, sasvim zadovoljava vaše potrebe za solidnim fotografisanjem uspomena.

Ukoliko vam je potrebna HD video kamera preporuka je da kupite telefon sa „720p HD video“. Ovo će posebno biti pogodno ukoliko su vam neophodni video pozivi (skajp, google i sl)

Izbegavajte stare verzije operativnih sistema. Starije verzije ne omogućavaju ažuriranje ali ni instaliranje nekih od modernih i popularnih aplikacija.

 

Smart telefoni 2015

 

[table id=46 /]

 

This article was funded in part by a grant from the United States Department of State. The opinions, findings and conclusions stated in this article are those of the author and do not necessarily reflect those of the United States Department of State

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *