POSKUPELO OD NOVEMBRA, ALI JEFTINIJE NEGO PROŠLOG MARTA

Cene osnovnih životnih namirnica gotovo i da se nisu bitnije menjale u ukupnom saldu u poslednjih godinu dana, što pokazuje istraživanje koje smo sproveli u na uzorku od 57 prehrambenih namirnica. Trgovinski lanci očigledno pribegavaju metodi promenama cena – snizi cenu svežeg mesa, ali povećaj cenu za mesne prerađevine. Ukoliko uporedimo ukupnu vrednost formirane korpe – ovih 57 namirnica plaćamo za 102 dinara manje nego što smo pre godinu dana, ali je zato korpa poskupela u odnosu na novembar 2014. godine za čak 385 dinara.

SADRŽAJ

# Vrednost naše korpe od marta 2014 do danas
# Povećaj jedno – Smanji drugo (Grafika)
# Kretanje cena po namirnicama od marta do marta

#Vrednost korpe po gradovima
# Kretanje cena po namirnicama od novembra do marta

Monitoring cena je rađen 8. i 19. marta u Novom Sadu, Beogradu i Nišu. Proveravane su cene u Disu, Idei, Maksiju, Merkatoru, Rodi, Tempu i Univereksportu. Namirnice su istog proizvođača i iste količine, odnosno  veličine pakovanja, izuzev u slučaju kada je tražen najpovoljniji artikal u ponudi. Proveravane su samo redovne cene, bez trenutnih akcijskih ponuda jer to rezultatima istraživanja daje trajniju verodostojnost. Monitoring cena je rađen kao aktivnost na projektu, Asocijacije potrošača Srbije – APOS  „Potrošač – investitor na tržištu“  koji je finansiran od Ambasade Sjedinjenih Američkih Država.

 

„SMANJI JEDNO – POVEĆAJ DRUGO“

 

Ipak ovo ne znači da su sve grupe proizvoda pojeftinile. Zamrznuti proizvodi ipak beleže rast u odnosu na mart prošle godine. Najveći rast cena je kod zamrznute i konzervirane riba (oslić, tunjevina, sardine…) i to za 13 odsto u proseku . Poskupele su zamrznute namirnice od povrća za 4 odsto u proseku (grašak, boranija i povrće za čorbu).

Upravo zbog toga ova grupa namirnica nije bitnije poskupela od novembar 2014. godine.

Sveže meso jeftinije, a suvomesnato skuplje. Grupa proizvoda koji čine meso i mesne prerađevine u proseku su poskupeli za 6 odsto, ali ipak sveže juneće i svinjsko meso pojeftinilo je za 5, odnosno 10 odsto. Ako tome dodamo da je sveže pileće meso poskupelo za 10 odsto onda se može zaključiti da trgovci nadoknađuju male gubitke taktikom „smanji jedno – povećaj drugo“. To pokazuje i primer čajne kobasice koja je jeftinija za 14 odsto u odnosu na pre godinu dana, ali je u približno istom procentu poskupela Alpska kobasica i stišnjena šunka.

Isti trend, odnosno pojeftinjenje svežeg, a poskupljenje mesnih prerađevina – nastavljen je i od novembra prošle godine.

Iako je belo brašno poskupelo za 4 – hleb i testenine su pojeftinil od 6 do 16 odsto. Obrnuta situacija je u grupi mlečnih proizvoda gde su sveže i trajno mleko, jogurt pojeftinili od 7 do 9 odsto, ali su zato mladi sir i kačkavalj skuplji za 6 odnosno 5 odsto. 

Za razliku od marta prošle godine, od novembar se beleži blagi rast mleka i mlečnih proizvoda od 4 odsto u proseku. O novembra 2014. godine do danas poskupeli su i jaja, so, dodaci jelima, flaširana voda i dr.

U narednom grafikonu možete videti princip smanjenja i povećanja cena po različitim grupama proizvoda od marta 2014. godine do marta 2015. godine.

 

Razlike u cenama korpe od 57 namirnica u Beogradu, Nišu i Novom Sadu

Kretanje cena istih namirnica od marta 2014.

 

[table id=44 /]

 

Kretanje cena istih namirnica od novembra 2014

[table id=45 /]

 

 

This article was funded in part by a grant from the United States Department of State. The opinions, findings and conclusions stated in this article are those of the author and do not necessarily reflect those of the United States Department of State

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *