APARATI ZA MERENJE PRITISKA

Najbolje ocenjen aparat za merenje krvnog pritiska u testu je proizvod koji se stavlja na zglob Panasonic EW-BW 10 (vrlo dobar – 4.0)  čija je prosečna cena 5,750 dinara. Najniže ocene (dobro) dobili su monitori krvnog pritiska Sanitas, koji se na našem tržištiu kreću od od 2,500 do 3,000 dinara. Zanimljivo je da je aparat Omron RX Classic II od 5,890 dinara bolje ocenjen od proizvoda Omron M4 Plus II čija je vrednost 13,490 dinara

U DALJEM TEKSTU SAZNAJTE:

#Kako smo testirali aparate

#Rezultati

#Objašnjenje ocena

#Saveti – Kako kupovati

 

 

Kvalitet naših testova aparata za pritisak se ogleda u tome što, pored preciznosti rada uređaja proveravamo i lakoću korišćenja svakog aparata kako ne bi ste došli u situaciju da izaberete aparat koji je komplikovan za rukovanje.

 

[alert type=“danger“ icon-size=“hide-icon“]Naši testovi su zasnovani na višegodišnjem iskustvu testiranja Međunarodne organizacije potrošača (ICRT)
√ Ne prihvatamo objavljivanje reklama na našem sajtu ili časopisu
√ Kupujemo sve što testiramo
√ Mi smo potpuno nezavisni od svih proizvođača[/alert]

 

KAKO SMO TESTIRALI?

UKUPNA OCENA (100%)

Konačni rezultati testa svakog aparata ne zavise od cene proizvoda već su isključivo bazirani na sledećim faktorima:

PRECIZNOST (65% U UKUPNOJ OCENI)

Da bi smo proverili da li će aparat za pritisak konstantno davati precizne rezultate koristimo kriterijum baziran na 3 internacionalna standarda (European Hypertension Society , British Hypertension Society, US Association for the Advancement of Medical Instrumentation).

Preciznost aparata se proverava tako što se pritisak izmeri prvo sa aparatom za pritisak koji testiramo, a koji je automatski, a potom se upoređuje sa rezultatom dobijenim merenjem ručnim meračem pritiska sa živom (Mercury Sphygmomanometers), koji se smatra zlatnim standardom u merenju pritiska i služi za kontrolu u našim testiranjima.

VREME

Svaki aparat se posebno ocenjuje prema dužini merenja pritiska u sekundama, a na osobama sa prosečnim i dužim rukama. Merenje se vrši na obe ruke.

RUKOVANJE (25% U UKUPNOJ OCENI)

Testiramo i lakoću rukovanja aparatom. Takođe, proveravamo i lakoću korišćenja svih funkcija uključujući i vidljivost rezultata na displeju, lakoću pozicioniranja ruke, pronalaženja i korišćenja dugmića. Beležimo i  sve iritirajuće zvukove poput glasnog pumpanja ili pištanja aparata tokom očitavanja rezultata.

UPUTSTVO ZA UPOTREBU (10% U UKUPNOJ OCENI)

Proveravamo faktore kao što su: dostupnost instrukcija, paljenje i gašenje aparata i pojava problema pri podešavanju i korišćenju aparata.

UDOBNOST

Na kraju, osobe obučene za testiranje daju konačni sud o udobnosti tokom korišćenja svakog pojedinačnog aparata.

 

Test aparata za merenje pritiska

[table id=28 /]

 

Legenda

[alert type=“danger“ icon-size=“hide-icon“][table id=29 /][/alert]

 

SAVETI

 

KAKO KORISTITI

Aparati za merenje pritiska kod kuće su korisni za ljude kod kojih je dijagostikovana hipertenzija, jer tako mogu da proveravaju da li im je terapija delotvorna i da je prilagođavaju svojim potrebama. Često se dešava, naročito kod starijih osoba, da pogrešno postave stetoskop, ne nameste pravilno manžetnu, i na kraju ne čuju dobro zvuk koji označava vrednost pritiska. S druge strane, digitalni aparat je znatno pouzdaniji, a greška se može pojaviti samo ako manžetna nije adekvatno pričvršćena. Pre merenja krvnog pritiska potrebno je oko 10 minuta mirno sedeti. Takođe, treba voditi računa o temperaturi, unosu kofeina i nikotina, jer oni utiču na promenu krvnog pritiska. Preporučuje se da se pritisak meri bar 45 minuta po konzumiranju kafe ili cigareta. Trebalo bi meriti pritisak na levoj ruci, sedeti mirno i ne pričati. Ako imate duge rukave, zavrnite rukav, ali tako da ne zaustavite cirkulaciju. I loše postavljena manžetna može aparat „navesti“ na pogrešne vrednosti. Manžetna se postavlja na nadlakticu, pri čemu treba paziti da ne bude previše zategnuta. Ona treba da bude udaljena oko dva-tri santimetra od pregiba ruke. Lakat se položi na sto, tako da se manžetna nalazi u istoj visini sa srcem, sa dlanom okrenutim naviše. Da bi se dobila tačna vrednost krvnog pritiska, potrebno ga je meriti tri puta u razmaku od jednog minuta. Kao tačna vrednost računa se srednja vrednost drugog i trećeg merenja. Dok traje merenje pritiska, aparat treba držati dalje od drugih uređaja koji emituju elektromagnetna zračenja, naročito mobilnih telefona.

 

MERENJE NA ZGLOBU ILI NADLAKTICI

Postoji dve vrste aparata za pritisak: oni koji mere pritisak na zglobu i na nadlaktici. Aparati koji mere pritisak na zglobu su lakši i zbog toga pogodniji za prenos i putovanja, ali su skloniji greškama zato što zglob nije prirodno u visini srca (kao što je nadlaktica) pa je potrebno pažljivo ga pozicionirati tokom merenja pritiska. S druge strane, aparati koji mere pritisak na nadlaktici će u većini slučajeva biti precizniji, ali su teži i kabastiji. Ipak, neki merači pritiska za zglob imaju senzore koji dopuštaju da se merenje izvrši samo ako je ruka dobro pozicionirana. Takođe, u zavisnosti od vrste aparata, merenje može da traje od 20 sekundi do preko jednog minuta ali generalno aparati za zglobove brže daju rezultate.

VELIČINA MANŽETNE

Veoma je važno da odaberete odgovarajuću veličinu manžetne merača pritiska za nadlakticu kako bi ste dobili tačne rezultate merenja. Ako je vaša ruka šira od 32cm potrebno je da potražite aparat sa većom manžetnom. Ako ipak ne uspete da pronađete odgovarajuću veličinu bolje je da se odlučite za zglobni aparat.

JEDAN KORISNIK ILI VIŠE

Neki aparati za merenje pritiska sakupljaju podatke samo za jednog korisnika dok neki to mogu čak za njih 6. Ovo je veoma korisna opcija za one koje u domu imaju više osoba sa hipertenzijom. Ako želite da imate uvid u rezultate vaših merenja kako bi ste ih delili sa lekarom ili lakše kontrolisali svoje zdravlje bolje je da izaberete neki od aparata koji imaju kapacitet čuvanja podataka (do 60 merenja). Uz opciju skladištenja podataka proverite da li aparat uz rezultate beleži i datum i vreme merenja, ukoliko imate potrebu za tim.

PROSEČAN KRVNI PRITISAK

Neki merači pritiska nude i opciju izračunavanja prosečnog krvnog pritiska na osnovu nekoliko rezultata merenja (minimalno 3) koji se prikazuju grafički ili numerički. Ovo je veoma korisnica opcija za praćenje krvnog pritiska i kontrolu bolesti kao što je dijabetes ali ako ste već izabrali aparat koji sakuplja rezultate vaših merenja a nema opciju izračunavanja proseka, možete ga izračunati i sami.

POVEZANOST SA DRUGIM UREĐAJIMA

Ako želite da čuvate rezultate vaših merenja na pametnom uređaju ili da ih delite sa nekim elektronskim putem možete odabrati neki od aparata koji imaju opciju bežičnog povezivanja sa aparatom za merenje pritiska ali budite spremni da za ovaj tip uređaja platite nešto više. Neki aparati nude i opciju povezivanja sa računarom putem kabla ili memorijske kartice.

INDIKATOR RIZIKA

Ova opcija je korisna za one koji ne kontrolišu krvni pritisak redovno jer ih alarmira ukoliko krvni pritisak prelazi preporučeni nivo.

DETEKTOR NEREDOVNIH OTKUCAJA

Pomoću ovog dodatka moguće je detektovati aritmiju tako što aparat beleži previše brze ili spore otkucaje srca ili neobičan ritam otkucaja. Iako ova bolest nije toliko česta ova opcija može da bude korisna jer aritmija najčešće nema lako uočljive simptome.

NAPAJANJE

Aparati za merenje pritiska najčešće koriste AAA ili AA baterije ali neki od njih imaju i kabl za napajanje kako ne bi ste morali stalno da trošite baterije.

VELIKI DUGMIĆI I CIFRE

Veličine dugmića i cifara se razlikuju od aparata do aparata ali prednost dajemo onima koji imaju veće dugmiće i cifre kako bi ste lakše mogli da ih koristite. Ovo je veoma bitna stavka za one koji imaju slabiji vid, kako ne bi morali da koriste naočare tokom svakog merenja.

PRENOSIVOST

Ako planirate svoj aparat da koristite često, na različitim mestima, da ga nosite sa sobom na putovanja ili prosto nemate previše mesta za njegovo čuvanje bolje je da odaberete neki od manjih, lakših modela. Ipak, nemojte potpuno odbaciti mogućnost kupovine neki od kabastijih modela ako su oni lakši za rukovanje, imaju veće dugmiće i boljeg su kvaliteta. Većina tih aparata ima originalnu futrolu za nošenje koja će vam omogućiti da ih lakše spakujete i prenesete.

One Reply to “APARATI ZA MERENJE PRITISKA”

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *