ŠVAJCARSKI FRANAK – KAKO DO REŠENJA

Uklanjanje veštačke granice kursa franka prema evru osetili su brojni potrošači u većem broju država među kojima je i Srbija, koji su uzeli kredite indeksirane u švajcarskim francima i koji će ubuduće teže plaćati znatno povećane rate.

U Narodnoj Banci Srbije (NBS) tvrde da domaće devizno tržište nije bilo u većoj meri uzdrmano turbulencijama iz međunarodnog okruženja. Oni ipak napominju da će, imajući u vidu aktuelna kretanja, pažljivo pratiti promene vrednosti najvećih svetskih valuta i nastojati da umanji prelivanje negativnih posledica na domaće tržište. NBS napominje da će naročito pažljivo pratiti posledice ovih promena po stabilnost finansijskog sistema, imajući u vidu položaj korisnika stambenih kredita indeksiranih u švajcarskim francima.

Neke zemlje u okruženju, koje su takođe pogođenje ovom situacijom, propisale su metodologije određivanja fiksnog dela kamate na temelju početne kamatne stope iz ugovora i početnog parametra za sve ostale postojeće kredite s promenljivom kamatnom stopom (u domaćoj valuti i s valutnom klauzulom u bilo kojoj stranoj valuti)

Asocijacija potrošača Srbije – APOS se zalaže da se, kao u zemljama u okruženju, takođe hitno preduzmu mere u cilju rešavanja problema sa kreditima indeksiranim u švajcarskim francima. Obzirom na težinu problema i složenost u rešavanju, pored dogovora sa bankama i finansijskim institucijama i organizacijama za zaštitu potrošača, neophodno je da se dogovorena rešenja pretoče u uredbu sa zakonskom snagom i da se ova pitanja trajno reše.

Donošenje obavezujućih mera smatra se nužnim jer se, i nakon preporuke koju je NBS dala bankama u maju 2013. godine, vodi  veliki broj sudskih sporova, problemi se ponavljaju,  a eskalirali su naglim skokom kursa franka. Takođe se smatra neophodnom zabrana zaplene nekretnina dužnika sve do donošenja trajnog zakonskog rešenja kojim bi se korisnici kredita sa valutnom klauzulom u CHF doveli u ravnopravniji položaj sa ostalim korisnicima dugoročnih kredita.

Apelujemo na Narodnu banku Srbije i najviše nadležne institucije Vlade Republike Srbije da hitno organizuju sastanke sa zainteresovanim institucijama i organizacijama i predlože konkretne mere i aktivnosti na prevazilaženju problema u otplati kredita.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *