LIČNE FINANSIJE: SAVETI ZA ŠTEDNJU

Kućni budžet je plan potrošnje koji uzima u obzir vaše mesečne prihode i rashode, tako da imate jasan uvid u trošenje vaših sredstava. Ako imate finansijski cilj – kao što je izlazak iz duga, štednja za depozit za vaš prvi dom ili ulaganje u penziju – efikasno isplaniran kućni budžet će vam pomoći u tome.

 

U OVOM ČLANKU:

# ŠTA JE KUĆNI BUDŽET?
# SAVETI: VODIČ U 5 TAČAKA
# KRITERIJUMI NEZAVISNOG TESTIRANJA KVALITETA
# TABELA

 

SPECIAL: TEST KOMERCIJALNIH SOFTVERA ZA PLANIRANJE VAŠEG BUDŽETA

 

[table id=48 /]

 

KAKO JE TESTIRANO?

Specifikacije: Vodič kroz cene i pogodnosti
Uputstvo za korišćenje: Ocena uključuje parametre za lakoću korišćenja vreme potrebno za unos podataka
Svakodnevna upotreba: Ocena sadrži jednostavnost navigacije, unos podataka, pretragu podataka, grupisanje transakcija, generisanje izveštaja, postavljanje ciljeva, postavljanje podsetnika i praćenje investicija.
Podrška: Ocene za podršku kompanije –  “korak po korak” uputstva , brzina odgovora u toku anonimnog testiranja na: elektronsku poštu, telefonsku podršku i onlajn forumima.

 

KRITERIJUMI ZA OCENE

Nezavisno testiranje kvaliteta sprovele su kolege iz organizacije potrošača u Velikoj Britaniji – WHICH. Testiranje kvaliteta je zanemarivalo cenu i zasnivano je na sledećim parametrima:

  • Svakodnevnu upotrebu –  60 %
  • Uputstvo za korišćenje – 15% ;
  • Ocena samih potrošača/korinika (početnika I eksperata) – 15 %
  • Podršku –  10%

 

BESPLATAN SOFTVER ZA KUĆNI BUDŽET NA SAJTU NOVCICI.RS

 

ŠTA JE BUDŽET I ZAŠTO NAM JE POTREBAN?

Pod uslovom da ga se pridržavate, budžet će vam pomoći da ostanete u toku sa vašim izdacima, da živite u okviru svojih mogućnosti i da ne trošite više nego što zaradite svaki mesec. Važno je redovno planirati budžet, naročito ako dođe do promena u radnom odnosu ili ako primetite da budžet nije više efikasan za vas. Da bi bio što efikasniji, potrebno je da se pobrinete da budžet što tačnije odražava vaše svakodnevne prihode i rashode, što će vam pomoći da najbolje održite ravnotežu i trošite efikasno.

 

VODIČ U 5 KORAKA:

1. ORGANIZUJTE SE I NE ŽURITE

Savetuje se da se planiranje budžeta ne radi u žurbi, kako bi izbegli greške. Takođe, potrebno je prikupiti svu dokumentaciju pre nego što počnete:

  • izvode iz banke
  • stanje na kreditnoj kartici
  • kopije računa
  • detalje o štednji i doprinosima za penziju
  • informacije o bilo kojim drugim primanjima koje imate

 

2. IZRAČUNAJTE SVOJ PRIHOD

Sledeće, potrebno je da izračunate vaš prihod. Napravite listu redovnih primanja, kao i primanja koje imate od štednje, ulaganja, samozapošljavanja ili od zakupa nekretnina koje posedujete. Ne fokusirajte se samo na mesečne prihode. Ako imate nedeljne, godišnje ili povremene prihode, kao što su dividende, dodajte i to. Bilo da koristite tabelu, svesku ili poseban softver za planiranje budžeta, odvojite vaše godišnje/neredovne i mesečne prihode u dve posebne kolone. Kada ste to uradili, izračunajte ukupne vrednosti za svaki prihod, kao i godišnju sumu.

3. OTKRIJTE KOLIKO TROŠITE

Sada je potrebno da izračunate koliko trošite svakog meseca. Pogledajte izvode iz banke, račune za domaćinstvo i stanje na kreditnoj kartici, kako bi bili sigurni da imate pravu sliku o tome kako trošite novac. Izbegavajte nagađanja gde god je moguće. Što tačnije izračunate, to će vaš plan za budžet biti efikasniji. Uzmite u obzir i povremene, ne samo mesečne troškove. Rođendani, polise osiguranja, godišnji odmori. Dodajte i ove troškove u vaš spisak, najbolje u kolonu za godišnje/povremene troškove. Kada budete sigurni da ste sve uključili, izračunajte vašu mesečnu i povremenu potrošnju odvojeno, tako da dobijete dva iznosa. Zatim izračunajte ukupnu cifru koja obuhvata sve vaše troškove. Ako podelite taj broj sa 12, i pogledate razliku između vašeg rezultata i rezultata vaših ‘redovnih troškova’ videćete koliko vam je mesečno potrebno novca za ‘neredovne’ troškove kao što su osiguranje ili pokloni.

4. UPOREDITE PRIMANJA I TROŠKOVE

Sada je potrebno da uporedite vaše ukupne sume prihoda i rashoda. Oduzmite vaše godišnje i mesečne troškove od godišnjih i mesečnih prihoda. Ono što je ostalo biće višak ili manjak u vašem budžetu. Manjak će biti obeležen negativnim brojem. Čak i ako imate više prihoda od rashoda, savet je da isplanirate budžet, što će vam pomoći da trošite razumno ili pronađete dodatne mogućnosti da uštedite ili brže otplatite dug. Ako otkrijete da trošite više nego što zarađujete, pravljenje budžeta je bitan korak koji ne bi trebali da odlažete. Ako vaši troškovi redovno prevazilaze prihode, možete se naći u teškoj finansijskoj situaciji iz koje nije jednostavno izaći.

 

5. NAPRAVITE BUDŽET KOJEG ĆE TE SE PRIDRŽAVATI

Koji god da su vaši finansijski ciljevi, sada je vreme da napravite plan koji će vam pomoći da ih ostvarite. Budite što realniji u planiranju budžeta. Budžet treba da sadrži ono što planirate da potrošite svaki mesec, u nekim slučajevima svake godine, na najbitnije stvari – ali obratite pažnju, postoje troškovi koje je lakše i teže smanjiti. Male promene, kao izbegavanje kupovine kafe za poneti ili prebacivanje tekućeg računa u drugu banku mogu značajno uticati na budžet u dužem vremenskom periodu. Kada isplanirate budžet, bitno je da ga se što vernije pridržavate – posebno u prvih nekoliko meseci.

 

 

 

This article was funded in part by a grant from the United States Department of State. The opinions, findings and conclusions stated herein are those of the author and do not ne cessarily reflect those of the United States Department of State

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *