PROGRAMI ZA BEZBEDNOST DECE NA INTERNETU

Današnja deca rastu uz računare, tablete, pametne telefone i uvek dostupan pristup internetu. Oni, a često ni njihovi roditelji, nisu svesni kakve sve opasnosti ih vrebaju u virtuelnom svetu.

Deca su na internetu izložena uticaju nepoznatih osoba, raznim pritiscima, prevarama i različitim oblicima eksplicitnih i neprimerenih sadržaja.

Kada je u pitanju većina ovih problema jedino pravo i efikasno rešenje jeste vaspitanje i međusobno poverenje. Međutim, kada su u pitanju neprimereni sadržaji dobro je znati da postoje i posebni sotveri i pretraživači koji uspešno blokiraju neprimerene sadržaje i sadržaje koje vi sami odredite. Svi oni koji imaju decu i žele da im obezbede sigurnije mesto za učenje i zabavu na internetu mogu da instaliraju po jedan softver ili pretraživač ove prirode. Oni će blokirati mogućnost pregleda eksplicitnih sadržaja u bilo kojoj formi (tekst, foto, video) i ograničiti sumnjive internet sajtove.

U tabelama smo izdvojili neke od najpopularnijih softvera i Internet pregledača. Napominjemo da proizvodi u tabelema nisu jedini na tržištu, bilo da su besplatni ili ne.

Besplatni Internet pregledači za decu

[table id=54 /]

Uz neki od ovih softvera dobro je u svom Internet pregledaču instalirati i blokator oglasa. Na ovaj način sprečićete pojavu iskačućih „prozora“ i reklamnih banera, koji su vrlo često neprimerenog sadržaja.

Uputstvo:

Npr. ako koristite Mozilla pregledač, potrebno je da kliknete na Tools pa Add-ons i onda u prozorčić za pretragu ukucate Ad blocker. Za rezultat dobićete puno dodataka od kojih je potrebno instalirati jedan, klikom na dugme Install.

I to je sve, vrlo jednostavno i efikasno.

Komercijalni bezbedni softveri za decu

[table id=55 /]

 

This article was funded in part by a grant from the United States Department of State. The opinions, findings and conclusions stated herein are those of the author and do not ne cessarily reflect those of the United States Department of State

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *