NEBEZBEDNA PILETINA?

Nadležni organi u Srbiji kada je u pitanju bezbednost hrane ali i drugih proizvoda kontinuirano prave iste greške.

Nedopustivo je da potrošači Srbije o navodno zaraženoj piletini saznaju iz medija sada, iako je Sistem za brzo alarmiranje i uzbunjivenje (RASFF) u EU naše nadležne obavestio još krajem marta meseca. Na tom portalu je navedeno da se među zemljama koje treba da budu „zabrinute“ nalazi i Srbija.

Praksa koja važi u EU ali i u zemljama regiona, koje takođe nisu članice, zahteva da potrošači i javnost budu obavešteni o ovom alarmu bilo da je on opravdan ili ne. Takvo obaveštenje treba da ima podatke o uvezenoj količini, o utvrđenom riziku i što je najvažnije – preduzetim merama. To su i u ovom slučaju, svaka na svoj način, uradile i zemlje članice EU, među kojima su Francuska, Belgija, Nemačka, Češka, Slovačka, Rumunija  i druge.

Umesto toga, nadležni u našem Ministarstvu poljoprivrede pojedinačno odgovaraju medijima i umiruju javnost sa nedovoljno informacija, dok na njihovom sajtu nema nikakvog zvaničnog obaveštenja. Država je nadležna za bezbednost hrane i potrošači su prinuđeni da veruju kada nadležni tvrde da je sa uvezenom piletinom sve u redu, ali ta tvrdnja se morala pojaviti i pre nego što je osvanula na portalu RASFF-a.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *