TRENING ZA ISTRAŽIVAČE

Asocijacija potrošača Srbije – APOS je u Novom Sadu organizovala trening: „Metodologije upoređivanja cena proizvoda i usluga na tržištu“. Obuka za deset mladih istraživača koji su angažovani na sprovođenju projekta „Potrošač – Investotor na tržištu“ koji je finansiran od strane Ambasade Sjedninjenih Američkih Država.

Učesnici treninga bili su mladi aktivisti organizacija potrošača, iz redova članica APOS, iz Novog Sada, Bora, Šapca, Vršca i Požarevca – ali i iz drugih organizacija – Centra potrošača Srbije (CEPS) iz Beograda i Centra za zaštitu potrošača (FORUM) iz Niša. Njihov zadatak biće monitoring cena i usluga za različite ponude na tržištu – od trgovinskih lanaca, finansijkih usluga, kao i interneta i telefonije.

 

 

 

UPOREDNE CENE – OD PRIPREME DO REALIZACIJE

 

Kroz praktične primere učesnicima je dat prikaz koliko aktivnosti monitoringa cena mogu biti korisna alatka organizacijama potrošača u cilju direktne pomoći potrošačima, ali i uticaju na trgovce, davaoce usluga, pa i na nadležne državne institucije.

KRITERIJUMI U SKLADU SA POTREBAMA POTROŠAČA

 

Polaznici treninga prošli su i obuku za monitoring usluga na tržištu koje sprovode metodolgijom „tajni kupac“. Učesnici su pre dolaska na trening prikupili cene za 10 osnovnih životnih namirnica iz svojih lokalnih sredina koje su bile zajednički analizirane. Kroz vežbu se proveravalo u kojoj su lokalnoj sredini ove namirnice najskuplje odnosno najjeftinije, i koji trgovinski lanac ima najpovoljnije cene. Zahvaljujući ovoj obuci tim je osposobljen da dalje širi svoja znanja, u svojim loklalnim organizacijama, a sve u cilju da ojačaju svoje kapacitete i nude bolji kvalitet saveta potrošačima.

 

 

Obuku za istraživanja uporednih cena na tržištu, po uzoru na metodologiju Krovne organizacije potrošača EU (BEUC) sproveo je asistent na projektu „Potrošač – Investitor na tržištu“ Ivanoski Igor, dok je deo treninga posvećen monitoringu usluga metodologijom „tajnog kupca“ učesnicima treninga prezentovala Koordinatorka ovog projekta i Izvršna direktorka APOS-a Helena Miličević. Oni su već učestvovali u izradi sličnih metodologija i sami bili obučeni u Briselu odnosno od strane vodeće ekspertske organizacije Stiftung Warentest iz Nemačke i na osnovu znanja stečena kroz rad sa Consumer International – Svetskim udruženjem za zaštitu potrošača.

 

This article was funded in part by a grant from the United States Department of State. The opinions, findings and conclusions stated herein are those of the author and do not ne cessarily reflect those of the United States Department of State

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *