ISKLJUČENJE REDOVNIH PLATIŠA?

Rukovodstvo javno komunalnog preduzeća „Standard“ iz Vrbasa pronašlo je originalan način da se „stane na put“ individulanim neplatišama tako što bi sve stanare u zgradi kaznilo isključenjem sa vodovodne mreže.

U saopštenju JKP „Standard“, objavljenom na zvaničnoj prezentaciji opštine Vrbas, stoji: „Apelujemo na stanovnike u stambenim blokovima da u što hitnijem roku dođu u ‘Standard’ i isplate dug ili sklope sporazum o odloženom plaćanju. Ukoliko to ne učine, zgrada u kojoj se nalazi neplatiša, biće isključena s vodovodne mreže. Time će korisnici komunalnih usluga koji ne izmiruju obaveze, dovesti u problem stanare u zgradi koji redovno izmiruju sve svoje obaveze“.

Asocijacija potrošača Srbije APOS se obratila dopisom u kome je od JKP „Standarda“ zatražilo informaciju po kom zakonskom osnovu mogu da isključe potrošače koji redovno izmiruju svoje obaveze?

[embedyt] https://www.youtube.com/watch?v=UsfbW1DGO08[/embedyt]

 

U svom odgovoru na dopis APOS-a u ovom preduzeću su nam objasnili da s obzirom zgrade imaju status pravnog lica oni taj problem moraju da reše između sebe, a da je njihova dužnost da na osnovu Zakona o održavanju stambenih zgrada isključe korisnike koji ne izmiruju svoja dugovanja. U datom obrazloženju oni su citirali samo deo člana 11 da „zgrada ima svojtvo pravnog lica, račun i pečat“, kao i deo člana 12 u kome su naveli da „svaka zgrada obrazuje skupštinu stanara“.

 

 

PROČITAJTE – ODGOVOR JKP STANDARD-A APOS-U

PROČITAJTE –  ODGOVOR APOS-A NA DOPIS JKP STANDARD

 

Ukoliko bi ovakvo obrazloženje „držalo vodu“ zgrade bi mogle da naprave unutrašnje društveno uređenje, pa bi u skladu sa tim pravilo posebne programe kolektivnom solidarisnju sa komšijama-neplatišama ili u gorem slučaju – organizovalo hajke i preke sudove unutar svojih blokova i ulaza.

Međutim, tačan citat člana 11 Zakona o održavanju stambenih zgrada glasi: „Stambena zgrada ima svojstvo pravnog lica u pravnim poslovima koji se odnose na održavanje i korišćenje stambene zgrade. Stambena zgrada ima račun i pečat“.

Znači, ono što je u odgovoru sporno je što u više članova Zakona o održavanju stambenih zgrada (čl. 5,6, 7 i 11) jasno proizilazi da stambene zgrade imaju svojstvo pravnog lica, ali samo u pravnim poslovima koji se odnose na održavanje i korišćenje zgrade. Iz zakona takođe jasno proizilazi da u te poslove nikako ne spada plaćanje dugovanja po osnovu gradsko komunalnih usluga, pa i plaćanje isporuke vode.

Davaoc usluga može svoja potraživanja prema pojedinim potrošačima ostvari samo u parničnom postupku ili preko privatnih izvršitelja, a ne tako što će diskriminisati potrošače koji su redovne platiše, i to samo zato što stanuju u stambenim zgradama.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *