ROMING: NA PUT SA PRIPEJD KARTICOM

Da li ste znali da način na koji ćete pozivati broj može umanjiti cenu odlazećeg poziva za čak više od 50 odsto? Način na koji bi pozivali broj ili slali poruku možda jeste malo komplikovan ali ako vam kažemo da možete uštedeti u proseku 60 dinara po minuti – isplati se biti disciplinovan.

Potrošačima uvek savetujemo da za putovanja u inostranstvo koriste prepaid (pripejd) karticu najpovoljnijeg operatora mobilne telefonije i na taj način uštede i najsigurnije kontrolišu troškove. U tabelama je prikaz cene rominga za pripejd tarife. Pored zemalja u regionu odabrali smo i neke od najpopularnijih destinacija u turističkim ponudama za doček Nove godine.

Pripejd roming tarife zima 2014

 

[table id=49 /]

POVRATNI (USSD) POZIV ŠTEDI RAČUN

Odlazni pozivi kod pripejd pretplatničkog odnosa mogu se ostvarivati putem „povratnog poziva“ (USSD Callback) koji se ostvaruju ukucavanjem kratkog koda ispred željenog broja, a koji je različit za za različite operatore i koji je malo komplikovaniji od „redovnog“ CAMEL protokola – jednostavno biranje broja u međunarodnom formatu (pr. +381 11 123xxxx).

U Telenoru USSD Callback se ostvaruje pozivanjem: *123*+(kod zemlje)(kod mreže)(pretplatnički broj)#, na pr. *123*+38163123456#.

U MTS-u ova usluga se ostvaruje pozivanjem *102*00(pozivni broj zemlje)(pozivni broj mreže, bez vodeće nule)(broj pretplatnika)#

U VIP Mobile mreži usluga„USSDCallback“ nije omogućena.

NAPOMENE

Uvid u trenutno važeće tarife dat je na zvaničnim internet stranicama mobilnih operatora. Cene govornih poziva date su u din/min, sa PDV-om, a minimalna obračunska jedinica data je u pregledu tarifiranja. Cene poslatih SMS poruka date su u din/SMS-u, sa PDV-om, dok se primljene SMS poruke ne naplaćuju. Cene kod operatora Vip Mobile važe samo za Srbiju i zemlju u kojoj boravite.

Tarife ponekad zavise i od povezivanja sa „partnerskim operatorom“ svakog od operatora.

MTS ZA BOSNU I HERCEGOVINU I CRNU GORU

USSD
Sa partnerske mreže MTEL ka MTS mreži, ka fiksnoj mreži Telekoma Srbija, mobilnoj i fiksnoj mreži MTEL Crna Gora, MTEL mreži Republika Srpska i fiksnoj mreži Telekoma Srpske – 15 din/min. Ka ostalim mrežama u Srbiji, Crnoj Gori i Republici Srpskoj – 36 din/min. Ostale destinacije – 36 din/min ; Ostali operatori – 45 din/min.

CAMEL
Sa partnerske mreže MTEL – ka MTS mreži, ka fiksnoj mreži Telekoma Srbija, mobilnoj i fiksnoj mreži MTEL Crna Gora, MTEL mreži Republika Srpska i fiksnoj mreži Telekoma Srpske – 15 din/min. Ka ostalim mrežama u Srbiji, Crnoj Gori i Republici Srpskoj – 40 din/min. Ostale destinacije- 100 din/min. Ostali operatori – 110 din/min.

TELENOR CAMEL ZA CRNU GORU

Sa partnerske mreže Telenor ka mrežama Telenor Crna Gora i Telenor Srbija 10,07 dinara. Ka ostalim mrežama u CG i Srbiji 24,31 din/min. Ka drugim džavama po redovnoj ceni za prvu roming zonu, ostali operatori 111,76 din/min

TARIFIRANJE GOVORNIH POZIVA

Tarifiranje govornih poziva prikazano je u obliku {početni tarifni interval} + {naredni tarifni interval}

  • Tarifiranje 1+1 znači da se tarifiranje vrši po sekundi razgovora
  • Tarifiranje 60+60 znači da se tarifiranje vrši po svakom započetom minutu razgovora (ako razgovor traje manje od minut, naplatiće se minut, ako razgovor traje između 60 i 120 sekundi naplatiće se 2 minuta itd.)
  • Tarifiranje 60+1 znači da se prvi minut razgovora uvek naplaćuje čak i ako razgovor traje manje od minut, a posle prvog minuta tarifira se po sekundi.

Tarifiranje pripejd poziva

  • Telenor: dolazni i USSD 1+1, CAMEL 60+60, uspostava veze 7,01 dinara
  • VIP: dolazni 1+1, odlazni 60+60
  • MTS: dolazni 1+1, USSD 60+60, CAMEL 60+60, uspostava veze 9,90 dinara.

This article was funded in part by a grant from the United States Department of State. The opinions, findings and conclusions stated herein are those of the author and do not ne cessarily reflect those of the United States Department of State

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *