BEZBEDNO UKRASITE SVOJ DOM

Posebnu pažnju treba posvetiti robi koja je namenjena deci. Na prazničnom drvetu, pored lampica, mogu da budu opasni i drugi ukrasi. Vašem kućnom ljubimcu ukrasi mogu da izgledaju poput hrane, a maloj deci poput igračke. Zato ne kitite jelku jestivim ukrasima jer bi pas mogao da je sruši kako bi došao do njih. Stakleni, takođe nisu najbolje rešenje jer se lako lome, pa deca mogu da poseku ruke, a ljubimci šape. Čuvajte šibice, upaljače i sveće van domašaja dece.

Izbegavajte pušenje i nemojte držati upaljene sveće u blizini jelke i drugih zapaljivih ukrasa. U blizini otvorene vatre, kod kamina ili sveća, nemojte nositi odeću labavih rukava. Veštački sneg u spreju može da iritira vaše respiratorne organe ako se udiše. Pažljivo čitajte etikete i deklaraciju na ovom proizvodu i pratite uputstva za upotrebu. Proverite svaki set svetiljki za jelke, bilo da ste kupili nove ili koristite stare. Proverite utičnice i da li su oštećeni kablovi. Loš utikač može izazvati labavljenje električnih žica u kablu i dovesti do strujnog udara. Nikada ne stavljajte električne svetiljke na metalne površine. Sve lomljive, jestive i naizgled jestive, kao i zapaljive ukrase stavite na više grane, van domašaja dece i kućnih ljubimaca.

 

Lampice sa jelke isključite kad spavate i kad niste kod kuće. Roditelji, kontrolišite Deda Mraza Kada su paketići u pitanju, bilo bi dobro da roditelji sami prave paketiće jer najbolje znaju šta njihova deca žele i šta će ih najviše obradovati. Pritom važno je da proizvodi u paketićima budu i bezbedni i korisni za decu. Proverite da li vam je po sadržaju paketića u ponudi isplativije da sami spakujete, jer je to čest slučaj u ponudi. Ako ipak niste u mogućnosti da ih sami napravite, evo nekoliko saveta koji vam mogu biti od koristi. Ne oslanjajte se samo na izgled i ambalažu, obavezno pre kupovine proverite i rokove trajanja proizvoda.

Saznajte ko je paketić upakovao – proizvođač ili trgovac. Na osnovu toga se informišite o njegovom sadržaju, bezbednosti i poreklu igračaka (da li ima oznaku za bezbednost CE) i da li je igračka adekvatna za uzrast vašeg deteta. Pre kupvine igračaka proverite da li imaju oštre ivice i da li se odvajaju sitni delovi, kao što su oči, uši i sl. Takođe proverite da li se farba sa igračke lak skida. Određene igračke predstavljaju direktnu opasnost za decu mlađu od tri godine jer se kod njih mogu odvojiti pojedini delovi, koje deca mogu lako da progutaju.

Statistika nagoni na oprez Evropska komisija periodično pred praznike vrši monitoring tržišta testirajući svetiljke i ukrase pred Novogodišnje i Božićne praznike. Rezultati pokazuju da 30 odsto ukrasnih svetiljki za jelke predstavljaju direktnu opasnost od požara ili čak strujnog udara u vašem domu. Takođe podatak od ukupno loše ocenjenih proizvoda samo 41 % dolazi sa kineskog tržišta, ne ide u prilog ustaljenoj predrasudi da su „brendirani” proizvodi po pravilu bezbedniji od „kineskih”.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *