REKLAMA – NE, HVALA!

„Najbolji“ –  „Najpovoljniji“  –  „Samo kod nas…“. Najrazličitije su reklamne poruke koje prekidaju uzbudljivu scenu filma koji gledate, to traje nekoliko minuta i već ste zaboravili šta ste gledali.

REKLAME SU SVUDA OKO NAS

 

Za plasiranja mnogih oglasnih poruka od strane proizvođača i trgovaca angažuju se stručnjaci za marketing, antropolozi, sociolozi, psiholozi, a primalac oglasne poruke je zatečen potrošač. Timovi stručnjaka koriste se socijalnim, ekonomskim, pa i emotivnim aspektima potrošačkih navika. Potrošač saglasan ili ne, biva informisan o robi i uslugama u svom domu putem tv programa, interneta, telefonskih poziva, poštanskog sandučeta. Na ulici se promoteri direktno obraćaju potrošačima, prolaze reklamom oblepljeni autobusi gradskog saobraćaja, koriste se površine za javne namene u svrhu postavljanja reklamnih panoa, displeja, svetlećih reklama.

 

 

 

DRŽAVA DUŽNA DA ŠTITI

 

Neophodno je pruzimanje evropskih propisa o obmanjujućem i upoređujućem oglašavanju. Očekujemo zakonodavno regulisanje i kažnjavanje nepoštovanja odredbi koje se odnos na prava potrošača kao primaoca oglasnih poruka:

  • smanjenja prakse agresivnog reklamiranja,
  • televizijskog oglašavanja koje ne sme da bude glasnijeg tona nego zvuk redovnog programa,
  • ukidanje prakse neosnovanog reklamiranja, kao što je pripisivanje lekovitih svojstava hrani bez naučnih dokaza da je zaista lekovita.

Predlažemo izradu kodeksa ponašanja, kao sporazuma ili spiska pravila kojeg će se pridržavati oglašivači. U predizbornom periodu, neophodno je poštovanje propisanog Opšteg obavezujućeg uputstva radio i televizijskih stanica. Uloga potrošača u formulisanju i sprovođenju politike oglašavanja veoma je značajna, dok je u Srbiji trenutno, sasvim zanemarljiva. Zakon o oglašavanju, kao i ostali zakoni i propisi koji se odnose na ovu oblast samo delimično prate kurs evropskih integracija, najviše zbog lošeg definisanja samih odredbi, ali često i zbog loše primene propisa.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *