NAJAVA: KVALITET AUTOSEDIŠTA

APOS će u dnevnom listu „Danas“, u svom nezavisnom časopisu „Potrošački Reporter“ objaviti rezultate nezavisnog laboratorijskog testiranja autosedišta i nosiljki za bebe i decu.

APOS je u januaru 2015. godine postao član Međunarodnog saveza potrošača za istraživanje i testiranje (ICRT) i time dobio jedinstvenu priliku da jedini na ovim prostorima udruženo sa 40 organizacija širom evrope i sveta testira proizvode od široke upotrebe na tržištu.

Testovi autosedišta koja će biti objavljeni u sredu, 20. maja otkrivaju velike razlike između dečijih autosedišta. Neka od njih dobro štite bebe i decu, dok ih druga izlažu riziku od ozbiljnih povreda, a neke od njih treba izbegavati zbog povišenog nivoa štetnih materija.

Dobra vest je da je većina testiranih autosedišta za bebe i decu solidno ocenjeno u svim kategorijama i uglavnom su sa niskim nivoom štetnih materija. Ipak upozoravamo da postoje negativni izuzeci. Među njima je i proizvod za decu do 13 kilograma koji sadrži visok nivo PAH-a (izaziva mutagena i kancerogena štetna dejstva). Ovaj proizvod na našem tržištu košta oko 14 hiljada dinara. Takođe je autosedište namenjeno deci do 36kg koje je zbog štetnih materija privukao pažnju, jer njegovi kaiševi sadrže organokalajna jedinjenja.

 

[alert type=“danger“ icon-size=“hide-icon“]Korišćenje pogrešnog tipa autosedišta za dete ili njegovo neispravno postavljanje može dovesti do toga da dete dobije jače povrede nego kada bi koristilo odgovarajuće sedište u sudaru automobila.[/alert]

Na osnovu rezultata testova, dobićete svu pomoć koja vam je potrebna da izaberete najbezbednije autosedište. Važno je da znate kako da odaberete pravo autosedište za vašu porodicu i svoj automobil sa naše liste koji oko 60 modela. Ovo će vam pomoći da izbegnete greške koje su dovele do toga da prema statistikama dve trećine dece u svetu putuju u pogrešno postavljenim ili neodgovarajućim sedištima.

Svako autosedište u APOS-ovom pregledu jes testirano u kreš testu (test sudara). Naši kreš testovi su uzvedeni iz Euro NCAP – koji vrši testiranje sudara u ime evropskih potrošača i pokazuje koliko dobro automobili štite putnike u teškim nesrećama. Naša testiranja rade sličnu stvar za dečija autosedišta i preciznije odražavaju ono što se dešava u realnom sudaru nego što to čini test koji je zakonski minimum. Naša je dužnost kao organizacije potrošača je da kada testiramo uvek idemo korak ispred standarda koje propisuju nadležni. U cilju da bi standardi sutra bili bolji.

 

[alert type=“danger“ icon-size=“hide-icon“]Pored toga APOS sa orgaizacijama potrošača širom sveta proverava koliko je jednostavno montirati autosedište.[/alert]

 

Procenjujemo koliko je jednostavno svako pojedinačno sedište postaviti ispravno. Jednostavnost upotrebe je još jedan propust pravnih zahteva kada su autosedišta u pitanju. Proveravali smo da li je svako autosedište jednostavno za postavljanje u automobil kao i za podešavanje u prostoru automobila, s obzirom na modele sa izofiks konektorima i modele sa pojasevima. Takođe proveravamo uputstva kako bi videli da li postoji neki nejasni deo koji može dovesti do pogrešne ugradnje dečijeg autosedišta. Ukoliko see sedište teško montira, veća je verovatnoća da se pogrešno postavi u autu što može povećati rizik od povreda ili čak smrti u sudaru.

Jako je važno napomenuti da se rezultati testova primenjuju isključivo na ispravno postavljena autosedišta u automobilu.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *