KAKO DA ODABERETE NAJBOLJI KLIMA UREĐAJ?

Kada živa termometra pređe 30 stepeni najbolje rešenje je da što više vremena provodite u hladu ili kod kuće. Ipak, često ni boravak kod kuće ne može da vas zaštiti od velike vrućine.

U OVOM TEKSTU PROČITAJTE:

#Koje su vrste klima uređaja

#Veličine

#Energetska efikasnost

#Dodatne funkcije

#Saveti za pravilno korišćenje

 

Zbog toga treba da razmotrite mogućnost kupovine klima uređaja, koji će vam rashladiti dom i učiniti da se osećate prijatnije, kako danju tako i noću.

 

Vrste klima uređaja

 

Postoje dva osnovna tipa:  prenosivi uređaji koje možete da pomerate iz prostorije u prostoriju i split uređaji koji se trajno fiksiraju za zid.

Prenosivi uređaji su jeftiniji od split uređaja i mnogo se lakše instaliraju ali su manje efikasni pri hlađenju. Prenosivi uređaji imaju crevo koje izbacuje topao vazduh kroz odškrinut prozor, što može da rezultira dodatnim zagrevanjem prostorije. Takođe, neki modeli mogu da budu bučni ali i veoma teški pa je potrebno da proverite da li će odabrani model biti lako prenosiv.

Split uređaji su idealni za hlađenje jedne prostorije ili manjeg stana, znatno brže i bolje rashlade dom i nema potrebe da vam prozori budu otvoreni da bi klima radila. Mana ovih uređaja je komplikovana instalacija za koju vam je potreban majstor ali i cena koja je viša u odnosu na prenosive uređaje.

Veličina uređaja

Klima uređaji dolaze u različitim oblicima i veličinama ali se njihov kapacitet meri u BTU  – British thermal unit (količina energije koja odgovara energiji od 1055 džula).

U teoriji – što je veći BTU, klima će efikasnije da ohladi prostoriju.

Po pravilu 5 000 do 8 000 BTU će sasvim dovoljno rashladiti prostoriju do 30 metara kvadratnih. Ako želite da rashladite prostoriju do 60 metara kvadratnih, uređaj jačine do 12 000 BTU će biti sasvim zadovoljavajuć.

Energetska efikasnost

 

Uz kapacitet klima uređaja važno je da proverite i koliko električne energije troši. Klima uređaji koji emituju energiju za hlađenje više od 3.2W dok troše 1W električne energije (EER >3.2) spadaju u energetsku klasu broj A, odnosno u štedljive uređaje.

Što je manji koeficijent EER, veća je potrošnja električne energije.

Dodatne funkcije

 

Pri odabiru klima uređaja proverite i dodatne funkcije kao što su: inverter tehnologija, noćni režim rada, tajmer, daljinski upravljač.

Inverter se prilagođava uslovima rada tako što smanjuje broj obrtaja i potrošnju energije kada dostigne željenu temperaturu u prostoriji.

Zbog toga se ova tehnologija pokazala kao odlično rešenje za grejanje pri niskih temperaturama.

Noćni režim će vam omogućiti prijatnu temperaturu u toku noći i to sa slabijim radom ventilatora i manjom bukom.

Tajmer takođe može da vam posluži u toku noći, tako što ćete ga podesiti da se isključi kada zaspite ali može i da vam rashladi stan pre nego što se vratite kući, a da u vašem odsustvu ne troši energiju.

Na kraju, nezaobilazan dodatak je daljinski upravljač koji vam je potreban da promenite sve postavke na svom klima uređaju.

Saveti za pravilno korišćenje

 

Kupovinom klima uređaja ne prestaju sve brige. Vrlo je važno da brinete o njemu na adekvatan način kako bi trajao što duže i radio što bolje.

Redovno servisiranje podrazumeva čišćenje unutarnje i spoljne jedinice uređaja.

Unutarnju jedinicu možete pažljivo da očistite mlakom vodom i nekim sredstvom za čišćenje a spoljnu jedinicu prepustite stručnim licima koji bi trebali je

dnom godišnje da provere stanje ventilatora, kompresora i gasa.

Filtere je takođe potrebno redovno čistiti, i na prenosivim i na split modelima, zato što se na njima zadržavaju insekti, čestice prašine i razne bakterije zbog čega vazduh iz klima uređaja može da bude neprijatnog mirisa i štetan po zdravlje.

Da bi ste sačuvali zdravlje i izbegli prehlade, zapaljenje grla, kijavice, ukočenost i bolove uzrokovane klima uređajima obratite pažnju na temperaturu koju podešavate.

Razlika između spoljne i unutarnje temperature bi trebala da bude između 5 i 10 stepeni. Važno je i da izbegavajte direktnu izloženost strujanju vazduha i nagle prelaze iz tople u hladnu sredinu.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *