AUTOMOBIL NA ZAJAM

„Kar šering“ (car sharing – carshare) ili upotreba jednog automobila od više osoba u različitim periodima posebno je popularan za turiste. U praksi funkcioniše na dva načina – automobili imaju stalno parking mesto ili su parkirani bilo gde u gradu.

Kod klasične ponude ove usluge automobili stoje na parkingu, korisnik preuzme automobil, a nakon vožnje dovoze ga na to isto mesto. U većini zemalja EU ova usluga se može rezervisati putem telefona, kompjutera, smartfon aplikacije. Sat vremena vožnje manjeg automobila košta od 2 do 5 evra, benzin je uračunat.

Drugi model je fleksibilniji, značajnije skuplji, može se naći samo u većim gradovima. Sat košta između 15 i 17 evra, benzin i troškovi parking su uračunati. Automobili stoje bilo gde u gradu parkirani. Ovaj model naziva se “Free ­floating”. Postoji veliki broj sajtova preko kojih možete birati modele automobila. Nakon upotrebe automobil ipak ne možete parkirati bilo gde, već u širokoj zoni korišćenja. Obe varijante imaju prednosti imane. Najzadovoljniji su potrošači koji mogu da koriste obe mogućnosti. To je nažalost moguće samo u manjem broju gradova.

 

MLADI SU ČESTO DISKRIMINISANI

Vozači koji su tek položili vozački ispit nisu kod svih davaoca „karšering“ usluga dobrodošli. Neki od njih pojedine modele ne iznajmljuju mlađima od 25 godina.

CENA U NEMAČKOJ – 29 CENTI PO KILOMETRU

Kod modela sa stalnim parking mestom najčešće su tarife računate na osnovu vremena korišćenja i pređenim kilometrima. Za duže relacije ili duže vreme korišćenja pojedini ponuđači nude popuste. Ponuđači koji rade sa fiksnim parking mestom uglavnom imaju vremenske tarife, računaju po satu ali i danu.

Savet pre iznajmljivanja automobila

Obratite pažnju na pravila vezana za točenje goriva i parkiranje. Pobrinite se da vam je sve jasno objašnjeno pre nego što potvrdite rezervaciju jer ako vratite automobil s količinom goriva koja nije u skladu s ugovorom, firma će vam naplatiti dodatne troškove. Firma može da od vas traži da vratite automobil s gotovo praznim rezervoarom. U tom slučaju neće vam vratiti novac za gorivo koje ostane u automobilu kada ga vratite.

Vodite računa da ispoštujete vreme za koje treba da vratite automobile na određeno parking mesto. Kašnjenje može da vas dosta košta. Zakrčenje saobraćaja u gradu koštaće više nego vožnja sopstvenim automobilom.

Prikupite sve potrebne informacije pre potpisivanja ugovora kako biste izbegli bilo kakve nedoumice u vezi plaćanja i pažljivo i detaljno pročitajte ugovor. Ako ste automobil rezervirali putem interneta, ponesite sa sobom kopiju rezervacije.  Proverite šta je sve uključeno u cenu i obratite pažnju na dodatne troškove.

Proverite koliki su troškovi dodataka koje će vam trebati prilikom putovanja, na primer korišćenje dečijeg autosedišta ili navigacije.

Savetujemo vam da pre, ali i nakon korišćenja automobila, zajedno s predstavnikom firme, proverite da li su na automobilu vidljiva bilo kakva oštećenja. Ako postoji šteta na automobilu pre potpisivanja ugovora, tražite da se to zabeleži, isto i u slučaju ako nema štete na automobilu po njegovom povratku. Za svaku štetu na automobilu, koja nije zabeležena kada ste preuzimali automobil, firma će tražiti naknadu.

Kada iznajmljujete automobil, uzmite u obzir broj putnika i mesto za prtljag jer što je veći automobil, veća je i cena.

 

Vaša potrošačka prava prilikom preuzimanja ili najma automobila

 

 

Treba proveriti uslove osiguranja. Proverite šta vam je pokriveno osiguranjem, a što nije i da li su u cenu uključeni troškovi osiguranja. U slučaju krađe automobila, osiguranje se odnosi samo na automobil, a ne na vaše stvari.

Uvek se raspitajte kakva je praksa davaoca usluge u slučaju kvara automobila ili u slučaju nesreće.  Ako se pokvari automobil, nazovite davaoca i sledite njihova uputstva. Nemojte automobil popravljati bez njihova odobrenja. Neke kompanije određuju rok u kojem morate prijaviti kvar na automobilu.

Važno je da ste upoznati s novčanim iznosom koji bi mogao teretiti vašu kreditnu karticu u slučaju nesreće.  U slučaju nesreće, uvek zabeležite imena i adrese osoba uključenih u nesreću. Takođe, što pre obavestite policiju i kompaniju i sledite njihova uputstva.

 

Na šta trebate da obratite pažnju prilikom vraćanja automobila

 

Pobrinite se da dobijete potvrdu da ste vratili automobil i stanje u kojem je automobil vraćen. Potvrdu treba da potpišete i vi i predstavik kompanije.

Parkirajte automobil na odgovarajućem mjestu i ako je moguće, slikajte automobil, kako biste imali dokaz da ste vratili automobil u dobrom stanju. Na taj način možete odmah proveriti koje su štete zabeležene i  u slučaju neslaganja podneti pritužbu. Kompanija će tražiti od vas naknadu za svaku štetu koja nije zabeležena prilikom preuzimanja automobila.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *