DRŽITE KAPSULE DETERDŽENTA ŠTO DALJE OD DECE

Sa ciljem da se mala deca bolje zaštite Evropska komisija je već usvojila zakonske uslove za proizvođače deterdženta kako bi unapredili bezbednost ovih kapsula će se primenjivati od 1, juna 2015. godine. Asocijacija potrošača Srbije – APOS od nadležnih u Srbiji zahteva da iste zakonske obaveze budu stavljene proizvođačima i uvoznicima u Srbiji.

Zelene, plave, crvene… Kapsule deterdženta za pranje veša su jarkih boja i često dolaze u sjajnim pakovanjima. Postoji rizik da deca mogu pomešati ove kapsule sa slatkišima. Ukoliko dete zagrize kapsulu, ona može da se rastvori u  ustima što bi ugrozilo zdravlje deteta. Na globalnom nivou, godišnje se dogodi preko 16 000 slučajeva  izloženosti dece hemikalijama iz kapsula deterdženta za pranje veša. Tečne kapsule deterženta za pranje veša su dizajnirane da sadrže koncentrovani deterdžent za jednokratnu upotrebu.

Sadržaj koji je zaštićen membranom se oslobađa kada dođe u kontakt sa vlagom tokom pranja. Tečna kapsula za pranje veša se može rastvoriti i u dečijoj ruci, posebno ukoliko je mokra  ili vlažna. Jako se brzo rastvara u kontaktu sa vlagom i u detetovim ustima može pući za samo 10 sekundi što može prouzrokovati teške ozlede. Ove kapsule su male, prijatne na dodir, često šarene, što ih čini privlačnim za decu, posebno najmlađe, koji mogu doći u iskušenje da ih stave u usta ili da se igraju sa njima.

Sa ciljem da se mala deca bolje zaštite Evropska komisija je već usvojila zakonske uslove za proizvođače deterdženta kako bi unapredili bezbednost ovih kapsula će se primenjivati od 1, juna 2015. godine.

[alert type=“danger“ icon-size=“hide-icon“]APOS od nadležnih u Srbiji zahteva da iste zakonske obaveze budu stavljene proizvođačima i uvoznicima u Srbiji. A one  i uključuju:[/alert]

  • Neprovidno pakovanje (kako bi izbegli da deca vide šarene kapsule)
  • Upozorenje da se pakovanje drži što dalje od dece
  • Kutija mora imati zatvarač koji bi sprečavao lako otvaranje od strane deteta
  • Kapsule moraju imati gorak ukus kako ih deca ne bi držala u ustima
  • Moraju biti nerastvorljive 6 sekundi (da bi se ostavila mogućnost da se ispljunu u slučaju nenamerne oralne upotrebe)
  • Kapsula mora imati opornost na pritisak od 300 njutna (kako bi bila otporna na dečiji zagriz)

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *