DOZVOLJENI MINUS KAO NAJSKUPLJI KREDIT

APOS će u narednom periodu izaći u javnost sa uporednom analizom uslova dozvoljenog minusa koji nude banke na tržištu Srbije. Projekat „Potrošač – investitor na tržištu“ koji APOS sprovodi uz podršku Ambasade Sjedinjenih Američkih Država predviđa istraživanja u cilju savetovanja potrošača ali i otklanjanja eventualne loše prakse na tržištu. APOS je ovom prilikom proveravao uslove i troškove  dozvoljenog minusa koje banke odobravaju na primeru neto plate od 25 hiljada dinara.

Istraživanje koje se sprovodilo metodom „tajnog kupca“ otkrilo je brojne otežavajuće okolnosti koje utiču potrošača prilikom odluke o sklapanju ovakvog ugovora. Često potrošač veoma teško dolazi do potpunih informacija, a prisutna je i praksa da i prilikom gužvi od tri šaltera radi samo jedan. Takođe, ne vladaju svi potrošači stručnim finansijskim terminima.

Najveća zamka odobrenog minusa je što ga mali broj potrošača doživljava kao kredit, ali to je zapravo jedan od najskupljih oblika zaduženja koji banke odobravaju. Doduše, ovaj se kredit ne otplaćuje u mesečnim ratama, ali se redovno plaća kamata. Takođe mnogi zaboravljaju da banke naplaćuju i naknadu za vođenje računa. To je prvo pitanje koje treba da postavite službenicima u banci.

Takođe, dajte sebi vremena i pažljivo pročitajte ugovor. Ako ste u nedoumici odnesite sve materijale kući i proučite ih na miru. Minus po tekućem računu je najskuplji vid kreditiranja građana i zato budite oprezni pogotovu na period koliko ste „u minusu“, jer se kamata na korišćeni dozvoljeni minus obračunava na dnevnom nivou.

Trudite se da nikada ne koristite maksimalno odobreni iznos dozvoljenog minusa. Vrlo lako se može desiti da pri mesečnom obračunu kamate nemate dovoljno sredstava da bar delimično pokrijete iskorišćeni minus.  U tom slučaju ulazite u takozvani „nedozvoljeni minus“ što znači duplo veće kamate.

APOS će potrošačima omogućiti da bez odlaska od banke do banke dobiju informacije i o efektivnoj kamatnoj stopi na korišćenje minusa po tekućem računu i brojne druge informacije o uslovima u troškovima. Zato potrošačim preporučujemo da prate naše aktivnosti na sajtu www.apos.rs

This article was funded in part by a grant from the United States Department of State. The opinions, findings and conclusions stated in this article are those of the author and do not necessarily reflect those of the United States Department of State

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *