APOS @ „ZELENA NEDELJA“

Povodom „Zelene Nedelje“ koju Delegacija EU obeležava brojnim aktivnostima širom Srbije, EU Info Point Novi Sad, organizovao je Seminar za nastavno osoblje osnovnih i srednjih škola Vojvodine, na temu „Reciklaža – standardi i iskustva Evropske Unije i primena u školskim sredinama“. Predavači na seminaru bili su predstavnici Asocijacije potrošača Srbije – APOS

Na seminaru je govorila Helena Miličević, ekspertkinja Tima Evropske Delegacije EU u Srbiji i generalna direktorica APOS-a o dosadašnjim iskustvima APOS-a u oblasti zaštite životne sredine. Pravnu regulativu EU i Srbije obrazložila je pravnica i stručna saradnica APOS-a Jovanka NikolićLela Tasić, članica Komisije za dodelu Eko znaka nadležnog ministarstva i članica UO APOS-a, upoznala je skup sa primerima nastavne prakse iz Nemačke u kojoj je zaštita životne sredine uključena u redovne programe rada svih nastavnih predmeta u školama.

O iskustima na realizaciji ekoloških projekata, posebno kada je u pitanju saradnja na nivou lokalnih samouprava i obrazovnih institucija, govorila je Olgica Lukač član UO APOS-a. Ona je posebno istakla značaj saradnje koju APOS ostvaruje sa Hemijsko-medicinskom školom preko UGZP „Košava“ u realizaciji projekata koji se bave obukom srednjoškolaca sa ciljem izgradnje svesti mladih ljudi o potrebi zaštite i očuvanja životne sredine, a koje je do sada finansirao Fond za zaštitu životne sredine i Odeljenje za poljoprivredu opštine Vršac – projekti: Mladi potrošači, Potrošači u akciji, Pijačni barometar mladih potrošača.

 

 

 

Edukativne radionice za mlade potrošače se, u opštini Vršac, realizuju u kontinuitetu, tri godine za redom, i verujemo da će pozitivna iskustva dati podsticaja nastavnicima i u drugim sredinama za pokretanje sličnih akcija kako bi ovakva vrsta obuke za mlade postala redovna školska praksa prepoznata od relevantnih državnih institucija na nivou Vojvodine, pa i šire, na nivou republike Srbije.

Svetski dan zaštite životne sredine obeležava se da bi se podsetili onoga što je neophodno da činimo tokom cele godine, da se ponašamo odgovorno prema životnoj sredini kako bismo obezbedili i sebi i  potomstvu bolje i kvalitetnije uslove življenja

 

 

Učesnici seminara u Skupštini Autonomne Pokrajine Vojvodine imali su priliku da se upoznaju sa regulativama i standardima Evropske unije iz oblasti zaštite životne sredine i recikliranja. Takođe, predstavljena su im i praktična rešenja kao i primeri dobre prakse iz EU i Vojvodine koji se mogu primeniti u njihovim školama. Pored toga, prosvetni radnici imali priliku da se upoznaju sa radom EU Info pointa Novi Sad i bibliotekom u okviru koje mogu pronaći publikacije kojima mogu da poboljšaju sam proces nastave i učenja.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *