SVE MANJE LEKOVA U KUTIJI?

Republički fond za zdravstveno osiguranje (RFZO) usvojio je novu listu lekova po kojoj su cene medikamenata smanjene za 30 do 50 odsto. Novi pravilnik stupio je na snagu 1. januara 2015. godine. Pojeftinjenje lekova će sigurno obradovati pacijente, ali se postavlja logično pitanje da li će farmaceuti smanjiti broj tableta u kutiji?  Jer to se u praksi sada dešava.

Primera radi, potrošač koji je hronični bolesnik i svoje zdravstveno stanje svakodnevnim uzimanjem „gomile pilula i tableta“ koje joj je prepisao izabrani lekar. Svakih 28 dana u zakazanom terminu odlazi u Dom zdravlja po recepte. Iz apoteke izlazi sa punom kesom mesečne zalihe, a u kutijama se, u skladu sa potrebama pacijenta koji zavisi od svakodnevne terapije, nalazi 30 tableta. U slučaju da neke od lekova iz propisane terapije uzima više od jedanput dnevno, izabrani lekar, na primer, prepisuje dve kutije.

Međutim, uobičajenu rutinu nedavno je poremetila odluka lekara da  zameni lek koji potrošač. uzima radi smanjenja kritično visokog krvnog pritiska. Nakon dvadeset dana, potrošač može da uvidi nelogičnost – u kutiji „novog leka“ nalazi se samo 20 tableta. Deset manje nego u ostalim kutijama lekova koje čine njenu obaveznu mesečnu terapiju.

Dakle, 21. dana mesečne terapije pacijentje ostaje bez lekova koji kontroliše hipertenziju. Trebalo bi, dakle, da zakaže odlazak kod lekara kako bi dopunio terapuju neophodnim lekom, a potom za desetak dana ponovo zakaže i ode po preostale lekove.

Međutim, na šalteru u domu zdravlja objasnili su da je praksa da hronični bolesnici jednom mesečno dolaze po recepte za narednu terapiju. Nisu objasnili da li se od pacijenata očekuje da broj tableta u kutiji „novog leka“ koje nedostaju u mesečnoj terapiji, a koji je inače na „beloj listi“, potrošač-pacijent treba da nadoknadi iz svog džepa?

Da li lekari pre nego se odluče za određeni lek ili njegovu zamenu – provere broj tableta koji se nalazi u kutiji?

 

[alert type=“danger“ icon-size=“hide-icon“]Ko smanjuje broj tableta u kutiji leka koji u najvećem broju koriste hronični bolesnici? I konačno kakvi su im motivi? RFZO bi trebao da u Pravilniku o Listi lekova koji se propisuju i izdaju na teret sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja preciznije definiše obaveznu količinu lekova koji se moraju nalaziti u jednoj kutiji.[/alert]

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *