KAKO ODABRATI RANAC ILI ŠKOLSKU TORBU

Važno je da proverite torbu pre kupovine i da na taj način svoje dete uključite u kupovinu. Tom prilikom proverite koliko torba odgovara pravilnom držanju i koliko je udobna. Najbolje je da proba napunjenu torbu, idealno bi bilo u tankoj i debljoj odeći ili jakni na primer. Utvrdićete da li negde pritiska ili žulja, da li može dobro da se kreće, pomera ruke i ramena i glavu.

Najvažnije je da na licu mesta proverite udobnost torbe, kako u tanjoj tako i u slojevitoj odeći. Takođe ne zaboravite da popunite torbu i ispitate kako odgovara pri različitim težinama. Upamtite – fizički izmoreni učenici ne mogu dobro da se skoncentrišu da prate nastavu što dodatno opterećuje i nastavnike u školi i roditelje kod kuće. Kod odabira torbi za prvake važno je obezbediti sigurnost na putu, za veću vidljivost u mraku, magli i slično. Birajte torbu koja ima reflektujuće površine fluorescentne boje koje omogućavaju vozačima da brzo zapaze dete sa torbom na ramenu.

 

 

  1. Efekat mačijeg oka – Obratite pažnju na to da bude dobro vidljivo danju i noću. Reflektirajuće površine sa efektom mačijeg oka sijaju u mraku kada ih osvetle farovi automobila.
  2. Signalizacija –  Velike narandžaste ili žute površine svetle po danu i u sumrak. Samo na taj način torba omogućava bezbednost. Pitajte u prodavnici za torbe koje u potpunosti ispunjavaju propisane standarde za školske torbe.
  3. Poklopac – Trebao bi da je stabiln  sa jednostavnim zatvaračem, da može široko da se otvori i ne može lako da se zaklopi.
  4. Stabilnost – Bilo da je puna ili prazna torba-ne sme da pada. U prodavnici isprobajte to sa nekoliko fascikli.
  5. Džepovi sa strane – Trebalo bi da se dobro zatvaraju i imaju dovoljno prostora za flašu za vodu i kutiju sa sendvičem.
  6. Oblik zadnjeg dela torbe – Treba da je anatomski i obložen, ali ne previše tvrd, obloženi delovi bi trebalo da na više mesta naležu na leđa.
  7. Rameni kaiševi – Trebalo bi da su bar 4 centimetara široki i dobro obloženi.
  8. Remenici – Ukoliko su predugački dete može o njih da zapne, prilikom nošenja torbe za ručku. Praktično je ako se gore na kaiševima mogu zakačiti.
  9. Ručka za nošenje – Obratite pažnju na to da je dovoljno široka, dobro obložena. Ne bi trebalo da zapinje u vrat. Najbolje je da se nalazi gore na preklopu.

 

Obratite pažnju i na ove detalje

Puna školska torba ne treba da je teža od deset do dvanaest procenata od telesne težine deteta. Dakle dete sa 20 kilograma bi smelo da nosi najviše 2,4 kilograma.

Najbolje je da svake večeri zajedno sa detetom prepakujete torbu i da sa sobom nosi samo ono što je nephodno za naredni dan u školi. Teret u torbi treba da bude ravnomerno raspoređen, teške predmete kao što su knjige treba postaviti bliže leđima i visoko u predelu ramena. Lakše predmete kao što su sveske i olovke mogu da se smeste i u zadžepke. Takođe je važno da se bočno obezbedi ravnoteža, između desne i leve strane.

Školska torba sa točkovima, po mišljenju eksperata nije dobro rešenje, jer deca moraju da ih vuku i prevlače preko prepreka, unose u autobus, prelaze preko ivičnjaka ili vuku na gornji sprat škole. Ovo možda može i više da optereti kičmu nego ranac za nošenje na leđima.

Potrudite se da se dete bavi sportom, omogućite mu da se dosta kreće, jer jači mišići pomažu pri  nošenju torbe i dužem sedenju. Dobro je da se prvacima omogući da vide skelet kičmenog stuba i da se upoznaju sa tim da su leđa složen sistem kostiju, mišića, zglobova, ligamenata i nerava, kako bi ih bolje čuvali.

Savetujte dete da torbu stavlja na leđa koristeći sto ili školsku klupu, kako ne bi podizalo teret sa savijenim leđima jer se vrši izuzetno jak pritisak na lumbalne pršljenove. Najbolje je da izaberete stalno mesto, na primer, u hodniku na kojem će da odlože posle škole i da je uzima ujutru.

Nošenje uvek mora da bude sa oba kaiša na leđima, pomoć daju ruke koje mogu vući kaiševe napred, gornji deo tela može da bude blago savijen ka napred.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *