ICRT OBJAVIO ČLANSTVO APOS-A U SVOM BILTENU

U cilju samoodrživosti organizacija potrošača APOS želi da uspostavi trajno održivi sistem kojim će udruženo sprovoditi redovna testiranja proizvoda na tržištu i time obezbediti dugoročnu održivost.  To će biti omogućeno kroz podršku građana, kao potrošača i direktnih korisnika, jer praksa koja se sprovodi među organizacijama potrošača u EU i SAD predviđa da se potrošačima obezbeđuju redovne analize testiranja robe i proizvoda na tržištu uz plaćanje članarine koje se ulaže u dalja nezavisne testiranja.

Kroz članstvo u ICRT APOS će direktno doprineti aktivnijem radu nadležnih organa da brže usvajaju podzakonske akte koji se tiču bezbednosti proizvoda, zaštite prava potrošača. Pored bolje  informisanosti građana doprinosi se i  primeni odredaba Zakona o zaštiti potrošača koji predviđa prava i obaveze organizacija potrošača da vrše nezavisne analize i testeranja na tržištu i o tome izveštavaju javnost (član 131)

Umrežavanjem sa prekograničnim partnerskim organizacijama potrošača i prenosom znanja i dobre prakse APOS će u svoj u svoj rad uključiti nove metode u rešavanju problema građana.

U javnosti se poslednjih godina zbog netransparentne kontrole opravdano pojavljuje sumnja u kvalitet robe koji se nudi na tržištu Srbije. To se posebno odnosi na robu koja je namenjena deci ali i u svakodnevnoj upotrebi u domaćinstvu. Brojne analize pokazuju da građani Srbije plaćaju robu lošijeg kvaliteta za mnogo veću cenu u odnosu na zemlje okruženja pa i zemlje Evropske unije (EU).

Roditelji su često zabrinuti jer roba sumnjivog kvaliteta dolazi na tržište a posebno što kada se pojavi problem sistem brzog alarmiranja koji je u nadležnosti države ne funkcioniše uvek u praksi. Računarska i telekomunikaciona oprema u Srbiji je jedna od najčešćih predmeta žalbi potrošača zbog brojnih reklamacija. Tu robu ne nude samo trgovci veći davaoci usluga kao što su operatori mobilne telefonije i kablovski distributeri.

Obe grupe ovih proizvoda (za decu i dom,  i tehnički uređaji) najčešći su predmeti reklamacija potrošača. APOS kroz članstvo u ICRT želi da po prvi put uspostavi redovno informisanja potrošača o rezultatima nezavisnog uporednog testiranja robe i proizvoda na tržištu. Jačanjem sopstvenih kapaciteta pored uticaja na pozitivnu klimu na tržištu i direktnim podsticanjem konkurentnosti među trgovcima i uvoznicima, ali i podstiče nadležne na brže donošenje propisa i praćenje njihove primene u praksi.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *