DIGITALIZACIJA: I TRGOVCIMA NEOPHODNA UPUTSTVA

Od 25. maja ove godine na najznačajnijoj emisionoj stanici „Avala“ počeo je da se emituje digitalni signal. Time je počela završna faza pripreme za potrošače koji još uvek televizijski signal primaju preko sobne ili krovne antene. Saveti, informacije i uputstva su se intenzivno dobijala tokom kampanje nadležnog Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija. Međutim, ovih dana, potrošači su se javljali sa informacijama o problemima na koje su nailazili u ovoj zavšnoj fazi pripreme, a odnose se na jasna uputstva ili rešenja za svoje televizore i opremu.

Na sajtu Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija je spisak svih prodajnih mesta po gradovima Srbije set-top-box (STB) uređaja, pa je neophodno da se potrošači toga i pridržavaju i u tim prodajnim objektima kupuju, odnosno koriste vaučere ako imaju status ugroženih potrošača. Ukoliko STB uređaj ili televizor ispunjava tehničke zahteve određene Opštim aktom o žigu garancije „digital TV“, onda je i označen ovim žigom. Međutim nekim od ovih prodavnica, prema rečima potrošača, trgovci nisu bili predusretljivi i nisu se potrudili da pruže sva neophodna uputstva. To predstavlja problem jer posebno stariji građani često nisu mogućnosti da jasno objasne kakav model televizora imaju kod kuće, pa su im često neophodna detaljnija uputstva i pomoć oko izbora i priključenja STB uređaja.

 

 

Veoma je važno da pre kupovine svaki potrošač što bolje prouči svoj televizor, prateću opremu, kao i mogućnosti priključenja odnosno povezivanja sa drugim uređajima. Postoje različiti kablovi koje je neophodno imati, posebno: skart kabl, kompozitni kabl, s video kabl, HDMI kabl, a sve u zavisnosti od mogućnosti za povezivanje sa STB uređajem. Takođe, ukoliko potrošači na svojim krovovima kuća poseduju antene na kojima su pojačivači signala, može se dogoditi da će imati probleme, odnosno da neće imati više od dva do tri kanala. Domaćinstva koja imaju krovnu antenu, i više televizora u kući, potrebno je da kupe jedan STB uređaj, a nikako više njih.

 

MOGUĆNOSTI POVEZIVANJA

 

 

[alert type=“danger“ icon-size=“hide-icon“]Problem je što su potrošači koji su izjavljivali reklamacije u nekim od ovlašćenih prodavnica, bili su ostavljeni na cedilu. Bez dodatnih uputstava i preporuka ignorisani su rečima da nešto verovatno nije u redu sa STB uređajem i preporučivali servis. Podsećamo takve trgovce da je obaveza da predaju ne samo pisano, već i usmeno uputstvo, kao i to da ako je nastao problem, izlože potrošaču njegova prava na osnovu Zakona o zaštiti potrošača. Potrošač prema zakonu pre slanja uređaja u servis, ima pravo na zamenu ili vraćanje novca.[/alert]

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *