AUTOSEDIŠTA

Pred vama su rezultati nezavisnog laboratorijskog testiranja autosedišta i nosiljki za bebe i decu.  APOS je u januaru 2015. godine postao član Međunarodnog saveza potrošača za istraživanje i testiranje (ICRT) i time dobio jedinstvenu priliku da jedini na ovim prostorima udruženo sa 40 organizacija širom evrope i sveta testira proizvode od široke upotrebe na tržištu.

TABELE TESTOVA

#Autosedišta za decu do 13kg

#Autosedišta za decu do 18kg

#Autosedišta za decu od 15 do 36kg

 

KAKO SMO TESTIRALI AUTOSEDIŠTA

[alert type=“danger“ icon-size=“hide-icon“] Zašto su testovi potrošača jedinstveni?

√ Naši testovi su zasnovani na višegodišnjem iskustvu testiranja
Međunarodne organizacije potrošača (ICRT)
√ Ne prihvatamo objavljivanje reklama na našem sajtu ili časopisu
√ Kupujemo sve što testiramo
√ Mi smo potpuno nezavisni od svih proizvođača[/alert]

 

TRAŽIMO VIŠE OD TRENUTNIH BEZBEDNOSNIH STANDARDA

Sva sedišta koja se prodaju u EU moraju da ispunjavaju zahteve testa koji se odnosi na obavezne standarde ECE R44/04. To je simulacija testa sudara pri malim brzinama na prednjem delu vozila , što je ekvivalent od oko 30 km/h, bez toga da dete pretrpi ozbiljnije povrede. Ali test ne koristi pravi automobil već samo lažno zadnje sedište automobila i nema testa bočnog udara kao ni ocenu jednostavnosti korišćenja dečijeg autosedišta.

 

 

 

KREŠ TEST (TEST SUDARA) NA LUTKAMA ZA TESTIRANJE DEČIJIH AUTOSEDIŠTA

Svako autosedište u APOS-ovom pregledu jes testirano u kreš testu. APOS koristi mogo strožije standarde od gore pomenutih za testiranje dečijih autosedišta.Naši kreš testovi su uzvedeni iz Euro NCAP – koji vrši testiranje sudara u ime evropskih potrošača i pokazuje koliko dobro automobili štite putnike u teškim nesrećama. Naša testiranja rade sličnu stvar za dečija autosedišta i preciznije odražavaju ono što se dešava u realnom sudaru nego što to čini test koji je zakonski minimum. Test uz pomoć lutki pomažu da se izmeri koliko deca različitih godina mogu biti povređena u sudaru automobila. Ovi testovi otkrivaju velike razlike između dečijih autosedišta. Neka od njih dobro štite bebe i decu, dok ih druga izlažu riziku od ozbiljnih povreda ili čak smrti. APOS test jedini daje pregled autosedišta koja su testirana u dve kreš (sudar) simulacije: prednji sudar, ekvivalentno čeonom sudaru na oko 40 km/h i bočni sudar.

 

TESTOVI SU TEŽI, DA BI KVALITET IZAŠAO NA VIDELO

Kreš testovi sa prednje strane su ekvivalentni čeonom sudaru od oko 40 km/h, takođe sprovodimo i bočne kreš testove. Pokrenuli smo Opel Astru na test stazi i naglo zakočili snimajući efekte na lutci koja je bila u sedištu. Tokom simulacije sudara naše lutke snimaju jačinu udara na glavi, vratu, grudima i karlici što precizno ukazuje kakve su šanse za povredu deteta u sličnim okolnostima. Bočni sudar pokazuje šta bi se desilo ukoliko bi neko vozilom udario sa strane vaš auto brzinom oko 17,5 km/h.

 

 

JEDNOSTAVNOST KORIŠĆENJA – UPUTSTVO I MONTAŽA

Na lakoću korišćenja utiču tri faktora: bezbednost, rukovanje i ergonomija. Roditelji i stručnjaci daju ocenu za lakoću rukovanja. Može sedišta lako ugraditi i prilagoditi efikasno? Ocena ergonomije, odnosno da li je detetu udobno? Pa čak da li sedište izglade dobro, ima dovoljno prostora za noge? Podsećamo, jednostavnost upotrebe je još jedan propust pravnih zahteva kada su autosedišta u pitanju. Proveravamo koliko je jednostavno montirati autosedište. Da li je svako autosedište jednostavno za postavljanje u automobil kao i za podešavanje u prostoru automobila, s obzirom na modele sa izofiks konektorima i modele sa pojasevima. Takođe proveravamo uputstva kako bi videli da li postoji neki nejasni deo koji može dovesti do pogrešne ugradnje dečijeg autosedišta. Procenjujemo koliko je jednostavno svako pojedinačno sedište postaviti ispravno.

 

 

 

ŠTETNIM MATERIJAMA NIJE MESTO U SEDIŠTIMA ZA DECU

Ovakve materije deca apsorbuju kroz kožu iliti putem usne duplje. Na testu autosedišta proveravali smo jedinjenja štetnih materija: ftalati (plastifikator), organofosforni plamen, fenolna jedinjenja, organokalajna jedinjenja, boje, formaldehid, bromov plamen, metali

 

 

 

PROČITAJTE I NAŠE SAVETE ZA KUPOVINU AUTOSEDIŠTA

 

Autosedišta za decu do 13kg

 

[table id=35 /]

 

Autosedišta za decu do 18kg

 

[table id=36 /]

 

Autosedišta za decu od 15 do 36kg

 

[table id=37 /]

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *