ZAŠTO JE VAŽNO PROČITATI DEKLARACIJU?

Nezdrav način ishrane preuzima primat među uzrocima mnogih bolesti te savremenom potrošaču biva sve jasnije da mora pažljivo odabirati namirnice koje konzumira. Potrošači ne čitaju deklaracije uglavnom iz razloga odanosti nekom brendu, nedostatka vremena, nerazumevanja pojedinih termina, vođeni nekad isključivo cenom itd. Najčešće se deklaracija i ne pogleda na proizvodima koje kupujemo svaki dan kao što su mleko, voće, povrće, hleb i sl.

Upoređujući cene, potrošači dobiju više proizvoda za manju cenu ali upoređujući robu prema sadržini deklaracije, potrošač može dobiti više u korist zdravlja.

Deklaracija sadrži mnoge korisne podatke na osnovu kojih potrošač može napraviti adekvatan izbor. Važno je da se potrošač, pored roka upotrebe interesuje i o:
Nutritivnim vrednostima proizvoda, kalorijskim vrednostima, specijalnim sastojcima, mogućem prisustvu alergena, mastima, proteinima, sadržaju šećera, soli i td.

Mnogim potrošačima je najvažnije da je hrana bezbedna i da znaju poreklo proizvoda, ali to nije dovoljno. U zavisnosti od trenutnih potreba, svaki potrošač bi trebalo da zna kakvu hranu jede. To ne mora da bude skupo ali iziskuje malo truda. Kada jedemo brzu hranu, ne proveravamo ništa, jer znamo da to baš i nije najzdravije rešenje. Ali, ukoliko pažljivo pogledamo deklaracije pojedinih proizvoda, videćemo da nečitajući sastojke možemo uneti veliku količinu masti ili šećera u organizam. Neko ko ima visok krvni pritisak  i  treba voditi računa o unosu soli, svakako mora uporediti proizvode po količini ovog sastojka. Razlika u ceni može biti mala ali razlika u korist zdravlja može biti značajna.

Važno je pogledati i obaveštenje o preporučenom dnevnom unosu koji se nalazi na pakovanju što može pomoći potrošaču da napravi balans u ishrani.

GENERALNI SAVETI POTROŠAČIMA:

  • UVEK ČITAJTE DEKLARACIJE!
  • OBRATITE PAŽNJU NA NAJZNAČAJNIJIH 7 INFORMACIJA: energetska vrednost, masti, ugljeni hidrati i šećer, proteini, so!
  • NE KUPUJTE PROIZVODE KOJI IMAJU NEČITLJIVE DEKLARACIJE!
  • BIRAJTE PROIZVODE KOJI SU PREMA SASTOJCIMA NA DEKLARACIJI USKLAĐENI SA VAŠIM ZDRAVSTVENIM POTREBAMA

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *