SUSRET SA POTROŠAČIMA

Povodom obeležavanja Svetskog i Evropskog dana potrošača, u sredu 15. marta od 11 do 14 časova na Uglu Ulica Modene i Zmaj Jovine u Novom Sadu, APOS i  EU Info point Novi Sad organizuju uličnu manifestaciju – Susret sa potrošačima.

Akcija se organizuje EU Info Point u saradnji sa Asocijacijom potrošača Srbije- APOS, čiji će aktivisti davati građanima informacije o njihovim pravima kao potrošača. Poseban naglasak biće na pravima potrošača prilikom kupovine hemijskih proizvoda.

Helena Milićević ekspert Tima Evropa i predstavnici Asocijacije potrošača Srbije – APOS odgovaraće na pitanja građana, davati informacije i deliti građanima publikacije i formular zahteva za dobijanje informacija, koji potrošači mogu da podnesu trgovcima, kao i pravilnik o deklarisanju robe. Po pravilniku za deklarisanje robe, svaki proizvođač mora na određenoj robi da navede sastav proizvoda, odnosno da da informaciju koliko taj proizvod sadrži emulgatora, aditiva i sličnih sastojaka važnih za osetljive grupe potrošača.

Biće to i prilika da građani saznaju više o Zakonu o zaštiti potrošača kao i Strategiji zaštite potrošača za period 2013-2018. godine, kao i Pregovaračkom poglavlju 28, koje govori o zaštiti potrošača.

 

Prava potrošača i podizanje svesti o mogućnostima njihovog ostvarivanja jedno je od osnovnih vrednosti Evropske unije. Pregovaračko Poglavlje 28 govori o zaštiti potrošača i zaštiti javnog zdravlja. Pravne tekovine EU u oblasti zaštite potrošača regulišu bezbednost potrošačke robe i zaštitu ekonomskih interesa potrošača u brojnim pojedinačnim sektorima.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *