ŠTA URADITI PRE NEGO PRODATE LAPTOP?

Prodaja laptopa znači rastanak sa velikim brojem vaših najdragocenijih dokumenata i fotografija, da ne spominjemo uređaje preko kojih pristupate bankovnom računu, onlajn kupovini, elektronskoj pošti i nizu drugih usluga. Ukratko, pre nego se odvojite od laptopa, ključno je da dovedete u red vašu digitalnu fioku.

Napravite rezervnu kopiju svih fajlova (backup)

Ako prodajete vaš laptop, prva stvar koju treba da uradite je kopija svakog fajla koji želite da sačuvate. Ovo može biti bilo šta, od dokumenta do slika i video snimaka. Najlakši način da to uradite jeste da kupite eksterni hard disk, povežete ga preko usb kabla sa laptopom i prebacite sve što želite da sačuvate. Ukoliko shvatite da imate samo nekoliko dokumenata i fotografija koje vredi sačuvati, online servis za čuvanje fajlova poput Dropboxa, Google Drive i sličnih  mogu dobro da urade posao.

Izlogujte se sa svih vaših naloga

Iz razloga bezbednosti, najbolje je izlogovati se iz bilo kog programa ili naloga gde ste imali pristup kroz automatizovanu (zapamćenu) lozinku. Ovo može biti bilo šta, od pristupa mejl nalogu do servisa gde se vaš kompjuter registruje kao aktivan, kao na primer  iTunes.

Zabeležite sve instalirane programe

Ukoliko prodajete vaš kompjuter, postoji dobra šansa da nameravate da kupite novi. Ukoliko je to slučaj, biće vam korisno da provedete malo vremena pregledajući instalirani softver kako bi zaključili šta je ono što želite na vašem novom kompjuteru. Kako bi to uradili, idite na Control panel, kliknite na Programs i sledite Programs & Features. Ovde će se pokazati sve što imate od programa na vašem kompjuteru, a ukoliko sortirate po oznaci ‘instalirano’ videćete po kom su redosledu oni instalirani. Jednostavno uslikajte ekran ili zapišite sve što bi možda želeli da imate na novom kompjuteru, kao potsetnik koje programe da reinstalirate kada kupite novi laptop. Kako biste bili potpuno mirni, može vam koristiti program kao što je DBAN, kako bi kompletno izbrisali vaš hard drajv pre prodaje.

Formatirajte vaš hard drajv

Sada kada ste srećni jer ste prebacili sve što ste hteli sa starog laptopa, pristupite sledećem koraku, a to je njegovo formatiranje. Ovo će ukloniti operativni sistem u potpunosti, pa pre toga pronađite operativni sistem instalacioni disk (koji bi trebao doći sa laptopom) kako bi mogli instalirati čistu verziju sistema nakon toga. Sada možete bezbedno uraditi formatiranje mada je za ovu namenu uvek korisno pokrenuti posebnu alatku za formatiranje kao što je DBAN. Ukoliko ne uradite tako, postoji realna šansa da neko ko kasnije kupi vaš kompjuter može pomoću alata za povratak informacija pronaći izbrisane fajlove. Jednostavno preuzmite (download) DBAN, narežite fajl na CD ili DVD i pokrenite DBAN-automatski proces će se pobrinuti za ostalo, samo budite sigurni da ste odabrali pravi drajv. DBAN će napuniti i isprazniti hard drajv tri puta, što bi trebalo da bude dovoljno da uništi fajlove u potpunosti. Takođe vredi napomenuti da, ukoliko želite da budete 100% sigurni da nijedan vaš lični podatak nije ostao na hard drajvu, jedina stvar koju možete uraditi je da ga uništite. Morate biti svesni da kako biste dobili najbolju cenu za vaš laptop možda želite da ga zamenite sa jeftinim praznim drajvom.

Reinstalirajte vašu kopiju operativnog sistema

Sada imate potpuno prazan laptop ispred sebe , vreme je da ga vratite u život . Jednostavno pokrenite instalacioni disk operativnog sistema koji ste ranije našli , resetujete računar i pratite uputstva. Operativni sistem može uzeti malo više vremena za instaliranje ali kada se pojavi log in na ekranu, ne morate ništa dalje preduzimati, zapravo je bolje ako ništa i ne uradite jer postoji šansa da novi vlasnik kompjutera želi da prilagodi podešavanja na laptopu baš od te tačke.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *