SREDSTVA ZA ZAŠTITU OD SUNCA

Sredstva za sunčanje od prošlog leta možete da nastavite da koristite, zaštitini faktor ostaje nepromenjen. Ukoliko proizvod miriše neuobičajeno i ukoliko se razdvojio na čvrstu i tečnu fazu, obavezno ga bacite. Za odabir proizvoda može vam pomoćo i UPOREDNI TEST KVALITETA PROIZVODA

Šta znači zaštitni faktor

Zaštitni faktor (SPF = sun protection factor) određuje vreme koje možete da provedete na suncu, kada koristite sredstvo za sunčanje, a da ne dobijete opekotine na koži. Što je zaštitni faktor viši to je i vreme sunčanja duže. Primer: Ukoliko prema sopstvenom iskustvu znate da nakon deset minuta Vaša koža pocrveni, trebalo bi da sa zaštitnim faktorom 30 možete bezbedno da se izlažete suncu trideset puta duže. Kožni lekari preporučuju da nokon isteka dve trećine „dozvoljenog“ vremena ipak odete u hlad.

Odabir zaštitnog faktora

Sa zaštitnim faktorom 30 neće vam ostati bledo lice, potrebno je duže vreme dok koža potamni, ali je zato tako stečena boja ravnomerna i postojana. Osobe sa svetlom i osetljivom kožom, naročito na početku sunčanja treba da koriste jaču zaštitu, faktor 30 ili čak 50. Za decu ova preporuka važi za ceo odmor, bez obzira da li ga provode na moru ili visokim planinama gde je sunce naročito intenzivno.

 Sredstva sa simbolom (UVA u krugu)

Oni prodiru dublje u kožu nego UVB-zraci i odgovorni su za nastajanje raka kože, dodatno i za prevremeno nastajanje bora i iritacija na koži. Za pouzdanu zaštitu od ovih zraka mora odnos UVA:UVB – faktora da iznosi najmanje 1:3.

Za decu i sportiste koji se bave sportom na vodi

Proizvodi sa „visokom zaštitom“ gutaju 95% agresivnih sunčevih zraka, ali propuštaju dovoljno da koža može polako da izgradi sopstveni mehanizam zaštite – zadebljanje gornjeg sloja kože i potamnjivanje. Ovakvi losioni i sprejevi se sve više koriste od strane ljudi sa razvijenom sveti za zaštitu kože, kao i za zaštitu kože dece.

Sprej ili losion

Da li ćete izabrati sprej ili losion je samo stvar navike, razlika u ovim proizvodima uopšte nije velika kako to suncanje decamarketinški eksperti prikazuju. Najvažnije je da sredstva zaista sadrže zaštitni faktor koji je naznačen na pakovanju. Naznačaeno je u kojoj meri štiti od ultravioletnih-B zraka, koji izaziva opekotine na koži i rak kože.

U vodootporne proizvode se ne možete pouzdati

Ovakva sredstva za zaštitu od sunca ne obećavaju prednosti samo u toku kupanja na odmoru, već i kod jakog znojenja. Ne treba previše očekivati, jer sredstvo može da se smatra otpornim na vodu ukoliko nakon dva kupanja po 20 minuta pruža i upola zaštite u odnosu na prvobitnu. Ko želi da bude u potpunosti siguran trebao bi nakon svakog kupanja ponovo da nanese sredstvo za sunčanje.

Koži treba nadoknaditi i vlagu

Koži je pored zaštite od sunca potrebna i nega. Usled sunca, vetra, peska i slane vode dolazi do isušivanja kože i potrebno joj je nadoknaditi vlagu. Informacije o sastojcima koji se nalaze u proizvodima, neophodne osobama koje imaju alergiju kao i za lekare možete iščitati na samom proizvodu. Obavezno čitajte uputstva na pakovanju, posebno je važno kako biste postigli pravu zaštitu morate da nanosite na kožu dovoljnu količin sredstva. Odrasloj osobi je potrebna količina za celo telo je tri supene kašike.

Zaštitia dece od sunca

Naročito su ugrožene bebe i mala deca. U prvoj godini života izlaganje vrelom suncu je nezamislivo.Deca do tri godine starosti treba da provode samo kraće vreme na jakom suncu. Namažite ih dobro, na glavu stavite šešir, obucite košulju i stavite naočara za sunce. Sprečite nastajanje opekotina na koži male dece.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *