SOLARIJUM ZA MALOLETNE

Trgovci koji maloletnim licima prodaju alkoholna pića i cigarete rizikuju da budu, po slovu zakona, kažnjeni visokim novčanim kaznama. Time su, osim roditeljskim nadzorom, mlađi od 18 godina zaštićeni od dva opšte poznata poroka koji su na tržištu u slobodnoj prodaji. Da li će na isti način biti rešena i aktuelna društvena rasprava o zabrani korišćenja solarijuma maloletnim licima ostaje da se vidi, ali je činjenica da je zanimljiva polemika da li postoje razlozi da se u „lošem društvu“ pića i cigareta nađe i usluga koja korisnicima daje preplanuo izgled?

Ako maloletnici i nalaze načine da „krišom“ probaju cigarete i alkohol i sakriju to od roditelja, narandžastu boju kože preko noći – ne mogu. Dakle, po „morski ten“ tinejdžeri najverovatnije mogu samo uz odbravanje roditelja, a zaposleni u salonima lepote, istine radi, nemaju zakonsko pravo da od potrošača zahtevaju legitimisanje uz ličnu kartu. Dakle, u trenutnim zakonskim okvirima ova inicijativa je unapred osuđena neuspeh.

To ne znači da je besmislena i nepotrebna. Naime, nekolicina država članica EU ipak je uvela ovakvu zabranu i to ne bez razloga. Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije populacija mlađa od 18 godina je u 75 odsto slučajeva izloženija opasnostima od dobijanja raka kože. Postoje čak i indicije da korisnici solarijuma postaju vremenom zavisni od veštačkog potamnjivanja.

Uveli ovu zabranu u Srbiji ili ne, predstoji nam veliki posao u edukaciji maloletnih lica ali i njihovih roditelja o zdravstvenom riziku u upotrebi solarijuma. I bez zabrane postoje i druge zakonske mere koje su se u većini zemalja EU pokazala kao dobra praksa.

Više od polovine država članica su se 2008. godine ujedinile oko propisa koji regulišu bezbednost samih solarijumskih aparata, a koji se odnose na nivo UV zračenja kojim korisnici smeju biti izloženi. Proizvođači su ovom regulativom obavezni na pravilno označavanje proizvoda, a trgovci u salonima mora bit osposobljeno da informiše potrošače, pre pružanja usluge, o svim potencionalnim opasnostima po zdravlje. I to ne samo maloletnike.

Nivo dozvoljenog UV zračenja prema mišljenju Naučnog komiteta za bezbednost proizvoda EU je 0,3W/m2 i to mora biti ispisano na svakom uređaju i jasno istaknuto kod pružaoca usluga. Možda je bolje da inspekcijski organi provere da li uređaji u našim solraijumima zadovoljavaju ove standarde. Ukoliko ne – jednaka je opasnost po zdravlje i za one ispod i za one iznad 18 godina.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *