ŠKOLSKI ČAS: „I JA SAM POTROŠAČ“

U okviru projekta Asocijacije potrošača Srbije “I ja sam potrošač“ koji finansira Fond za otvoreno društvo, predstavnica APOS-a Lela Tasić je održala predavanje deci školskog uzrasta na temu potrošačkih prava.

Predavanje je održano u osnovnoj školi „Žarko Zrenjanin“ u Novom Sadu, učenicima četvrtog razreda (uzrast dece od 10 godina) na času ‘’poznavanje prirode i društva’’.

 

U uvodnom delu, razgovarali smo sa decom o pojmu potrošač, pitali ih šta ta reč za njih znači i odmah na početku uvideli da su upoznati sa ovim pojmom I da u vezi sa njim pominju robe i usluge.

Razgovarali smo sa decom i o drugim potrošačkim pojmovima od kojih su im neki bliski a neki ne, najbolje su bili informisani o tome kako oni kao potrošači mogu da utiču na zaštitu životne sredine.

Učenicima je podeljen informativni materijal o potrošačkim pravima koja su im detaljno objašnjena i predočena.

Primetili smo da ono što nedostaje mladim potrošačima jeste sistemsko informisanje i edukacija kako bi vremenom menjali svoje navike, postali svesni svojih prava ali i obaveza i izrasli u odgovorne potrošače.

Međutim, za ovakav pristup potrebna je podrška lokalnih organa vlasti koji moraju prepoznati korist od ovakve kontinuirane edukacije i informisanja.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *