PUTNO OSIGURANJE

Bilo gde da putujete na duži period, savetujemo vas da obavezno prethodno zaključite ugovor o putnom zdravstvenom osiguranju. Evo nekoliko saveta kako to najbolje da uradite, uz želju da vam neće trebati. Pre svega, proverite da li društvo za osiguranje čiju polisu kupujete ima dozvolu za rad Narodne Banke Srbije (te informacije možete lako pronaći na sajtu). Takođe proverite koji su sve rizici pokriveni polisom putnog zdravstvenog osiguranja.

Ključna pitanja koja treba da postavite pre nego što sklopite ugovor  

  • Koja je maksimalna suma pokrića?
  • Da li je predviđeno i u kojoj meri vaše učešće u troškovima lečenja?
  • Koje troškove i u kom iznosu plaćate sami, a potom ih refundirate kada se vratite u Srbiju?
  • U kom roku po povratku sa putovanja treba da podnesete zahtev za nadoknadu troškova?
  • Šta se dešava ukoliko je putovanje otkazano ili niste dobili vizu?
  • Da li će vam, pod kojim uslovima i u kom roku biti vraćena premija ili deo premije?

Šta ako se dogodi neželjeno?

Ukoliko vam se dogodi iznenadna bolest ili povreda, odmah pozovite kontakt telefon naznačen na polisi, ili pokažite polisu lekaru ili osoblju bolnice. Obavezno sačuvajte originalnu medicinsku dokumentaciju i originalne račune, kako bi vam se nadoknadili troškovi kada se vratite u zemlju.
Korisno je znati da u obavezu društva za osiguranje nisu uključeni svi rizici, npr. pregledi tokom trudnoće, lečenje od bolesti zavisnosti i dr. I ove informacije možete dobiti na sajtu Narodne banke Srbije.

Republički fond za zdravstveno osiguranje (RFZO) na svom sajtu izveštava građane da kao osiguranici RFZO-a imaju pravo na hitnu medicinsku pomoć tokom privremenog boravka u inostranstvu. Obavezno je da u inostranstvo ponesete potvrdu RFZO-a. Izabrani lekar izdaje potvrdu o vašem zdravstvenom stanju, a  lekarska komisija matične filijale RFZO-a je overava. Procedura dobijanja potvrde je besplatna.

Srbija je potpisala međunarodni sporazum o zdravstvenom osiguranju sa 18 zemalja (Velika Britanija, Slovačka, Poljska, Makedonija, Rumunija, Mađarska, Češka, Italija, Francuska, Luksemburg, Belgija, Holandija, Nemačka, Austrija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska, Bugarska i Slovenija). U ovim zemljama uz potvrdu ne plaćate hitnu medicinsku pomoć. U ostalim zemljama usluga se plaća, ali se troškovi naknadno refundiraju od RFZO-a, ukoliko lekarska komisija utvrdi da se radilo o hitnom medicinskom stanju. Na sajtu RFZO-a možete dobiti i detaljnije informacije.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *