OBELEŽEN SVETSKI DAN HRANE

Fondacija za razvoj domaćinstva i Asocijacija potrošača Srbije APOS i novosadski EU info point organizovali su okrugli sto povodom Svetskog dana hrane na temu sigurnosti hrane, odnosa između hrane i migracija i ruralnog razvoja.

Cilj je promovisanje svesti o značaju sigurne i kvalitetne hrane, koja se stavlja u promet na tržište i dolazi do tanjira svakog čoveka. Takva hrana proizvedena u Srbiji i drugim zemljama treba da zadovoljava hranljive vrednosti i obezbedi zdravlje čoveka, uz pozitivan uticaj na fizičko stanje i socioekonomske uslove, posebno dece i ranjivih grupa.

 

 

Na događaju su govorili Lela Tasić iz Asocijacije potrošača Srbije, profesor Dragana Borđoški i profesor Goran Milošev iz Poljoprivredne škole sa Domom učenika u Futogu i dr Veselina Pelagić iz Fondacije za razvoj domaćinstva.

„Jako je važno da svaku neispravnu namirnicu potrošač prijavi, nama ili nadležnoj inspekciji, kako bismo imali realniju sliku o tome kakavu hranu jedemo i kako bi oni koji proizvode nebezbednu hranu bili sankiconisani. Obaveza je svakog potrošača da prijavi neispravan proizvod“, istakla je na skupu Lela Tasić iz Asocijacije potrošača Srbije.

 

Govornici iz Fondacije za razvoj domaćinstva i Asocijacije potrošača Srbije predstavili su značaj obrazovanja mladih poljoprivrednika, razjasnili šta znače pojmovi sigurne i bezbedne hrane i ukazali na spregu između hrane i migracija.

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *