NAVIGACIJE ZA TELEFONE

Rezultati testova pokazuju da besplatne aplikacije mogu da se mere sa aplikacijama koje moraju da se plate, kako korisnici mogu da koriste programe, bez da opterete memoriju i koje su prednosti kao i nedostaci aplikacija u odnosu na navigacione uređaje.

ŠTA SMO TESTIRALI?

APOS test obuhvatio je 19 navigacionih aplikacija za mobilne telefone sa androidovim operativnim sistemom, iOS (Apple) i Windows telefone.

 

U DALJEM TEKSTU SAZNAJTE:

#Kako smo testirali navigacije

#Android navigacije

#Apple navigacije

#WindowsPhone navigacije

 

 

[table id=30 /]

 

 

 

[table id=31 /]

 

 

[table id=32 /]

 

KAKO SMO TESTIRALI?

[alert type=“danger“ icon-size=“hide-icon“]√ Naši testovi su zasnovani na višegodišnjem iskustvu testiranja Međunrodne organizacije potrošača (ICRT)
√ Ne prihvatamo objavljivanje reklama na našem sajtu ili časopisu
√ Kupujemo sve što testiramo
√ Mi smo potpuno nezavisni od svih proizvođača[/alert]

 

ŠTA SMO TESTIRALI?

Proveravali smo navigacione aplikacije na sledećim smartfonima: Samsung Galaxy S5 (Android), Apple iPhone 6 (iOS) i Nokia Lumia 930 (Windows Phone). Uređajima je bilo omogućeno korišćenje internet podataka. Subjektivno ocenjivanje su vršili stručnjaci.

ŠTA JE UTICALO NA SMANJIVANJE UKUPNE OCENE?

Snižavanje ocene imalo je klizni karakter. Ukoliko je „govor“ ocenjen sa DOVOLJNO ili prikaz preporučenog puta, samim tim je i „ukupna ocena“ dobila nižu ocenu. Ако je „pomoć“ ocenjena kao nedovoljna snizili smo i ocenju za rukovanje.

NAVIGACIJA: UKUPNA OCENA

Preporuke put (ruta, trasa): ocenjivali smo izgovor,  jačinu zvuka,  zvuk,  jasnoću kao i vreme objave. Proveravali smo kompeksne raskrsnice, kružni tok, ulice sa više traka izlaze za autoput. Ocenjivali smo i vizuelni prikaz celokupne rute, čitljivost različitih svetlosnih situacija, jasnoću, osvetljenost, uređenost i opseg simbola.

NAVOĐENJE – U HODU ILI VOŽNJI

Između ostalog ocenjivali smo lociranje, osetljivost GPS-prijemnika, ponovni preračun kod navigacije, navigaciju bez interneta, razlike između vođenja za pešake uz transportovanje u ruci.

VREME STARTA I LOCIRANJA

Merenja vremena prilikom uključivanja, ali i nakon resetovanja (sa i bez veze za prenos podataka) takođe i prilikom promene pozicije. Vreme za preraučanavanja za različite rute, kao  i za ponovni preračun nakon napuštanja rute.

RUKOVANJE

Pomoć: potpunost, jasnoća, razumljivost i čitljivost pomoći. Neophodnost internet veze za mogućnost korišćenja pomoći. Instalacija softvera: vođenje korisnika i transparentnost kod peuzimanja iz određene prodavnice aplikacija i kod instaliranja. Svakodnevna upotreba: između ostalog uključivanje i isključivanje, unošenje adresa, korišćenje menija i korišćenja ekrana na dodir. Prepoznavanje govora:između ostalog kvalitet, brzinu i povratne informacije prilikom glasovnog davanja podataka. Rukovanje sa pozivima na telefonu:ponašanje u toku primanja poziva i pozivanja telefonom u toku navigacije.

VREME UPOTREBE SA BATERIJOM

Merili smo vreme korišćenje baterije kod navedenih telefona sa jednim punjenjem prilikom satelitskog prijema i uklljučenim ekranom.

SVESTRANOST

Ocenjivali smo važne karekteristike opreme, na primer materijal sa kartama, saobraćajne usluge uživo (Live usluge), dodatne funkcije i mogućnosti podešavanja. Ocenjivanje je sprovedeno ujednačenim sistemom ocenjivanja.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *