KAKO ODABRATI PRAVO BICKLO

Bicikl je prevozno sredstvo koje može da vam uštedi puno novca i vremena a u isto vreme da vas zabavi i održi u kondiciji. U manjim gradovima biciklom možete da stignete na željenu destinaciju čak duplo brže nego što bi kolima ili gradskim autobusom a da ne pričamo o tome što ne morate da brinete o parkingu i iznad svega o potrošnji novca. Krajem leta i u jesen cene bicikala se snižavaju zato što tada (teorijski) prolazi sezona vožnje, pa je sada možda pravo vreme da razmislite o ovoj investiciji. Ako se odlučite za kupovinu bicikla prvo pročitajte naše savete.

1. Izaberite jednu od 3 osnovne vrste bicikla

City (treking) bike ili gradski bicikl namenjen je onima kojima bicikl treba kao prevozno sredstvo na manje destinacije. On je pogodan za laganu vožnju po gradu i uživanje. MTB ili brdski bicikl je dobar izbor za one kojima bicikl ne služi samo kao prevozno sredstvo već i kao izvor zabave. Ako Vam treba bicikl sa kojim možete da idete u prirodu i na dalje destinacije MTB je pravi izbor. Drumski ili trkački bicikl je lagan bicikl za ambiciozne vozače koji žele da idu na duge staze.

2. Odlučite da li kupujete nov ili polovan bicikl

Kod novih bicikala je dobro to što ima garanciju kvaliteta (najmanje 2 godine) i vrlo često besplatan prvi servis koji bi ste inače platili prosečno 1000 dinara. Kod polovnih je prednost cena koja može da bude i duplo niža ali ona vi preuzimate rizik kvaliteta i porekla. Ako se odlučite za novi bicikl uporedite cene iz nekoliko prodajnih mesta i izaberite one sa najjeftinijom ponudom i najdužom garancijom. Ako je vaš izbor pao na polovan bicikl vrlo je važno da od prodavca tražite račun kako bi ste imali garant da bicikl nije ukraden i izbegli moguće neprijatnosti. Na kraju uzmite u obzir da je bolje uložiti malo više novca u kvalitetan bicikl koji će vas služiti dugo nego u “noname” proizvod koji će vam stalno zadavati muke i praviti dodatne troškove.

3. Obratite pažnju na:

Amortizere

Prednji amortizer služi za smanjenje vibracija i najčešće ga imaju MTB bicikli. Ako planirate vožnju po prirodi poželjno je da imate prednji amortizer a zadnji vam je potreban samo u slučaju ekstremne vožnje.

Brzine

Poželjno je da bicikl ima brzine, posebno ako ga vozite van grada. One služe da povećate ili smanjite opterećenje vožnje i bolje se prilagodite sredini u kojoj vozite.

Sedište

Nijedno sedište nije savršeno udobno i njegova udobnost vrlo često zavisi i od vaše konstitucije. Ako ste našli bicikl koji vam odgovara ali sedište mu nije posebno udobno nemojte se ustručavati da ga kupite. Uvek možete da kupite biciklistička odela sa potporom za zadnjicu ili silikonsku navlaku za sedište koja svako sedište pretvara u najudobnije na svetu.

Veličinu i oblik rama

Oblik rama izaberite po sopstvenim potrebama ili estetici. Veličine rama su slične onima na garderobi i zavise od visine:

[table id=3 /]

4. Obavezno kupite dodatnu opremu

Ovo su prosečne minimalne i maksimalne cene dodatne opreme u prodajnim mestima u Srbiji. Cene i kvalitet opreme izaberite prema biciklu, sopstvenim potrebama i mogućnostima.

Biciklo – dodatna oprema

[table id=4 /]

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *