INTERNET I LIČNI PODACI

Kao korisnik interneta, morate da znate prvo i osnovno pravilo a to je da se virtuelni svet ne razlikuje od realnog.  Ako svakodnevno zaključavate stan i kola, sakrivate pin code vaše kartice i ne otkrivate nepoznatim ljudima lične podatke – zašto bi se drugačije ponašali na internetu?

Aktivnosti prosečnog korisnika interneta svode se na pretraživanje različitih sadržaja, slanje i prijem mejlova, korišćenje društvenih mreža i internet kupovinu. Sve ove aktivnosti donose različite rizike kojih morate biti svesni.

 

Antivirusi i veb pregledači

 

Da bi ste bili sigurni da imate bezbedne softvere za vaš računar dobro je da izaberete one najpopularnije, već proverene. U ovom slučaju popularnost uglavnom jeste dokaz kvaliteta. Kada su antivirusi u pitanju, najčešće se koriste: Microsoft Security Essentials, Avast!, AVG, Avira, Bitdefender, Kaspersky, Nod 32, G data, Norton i td. Instalirajte samo jedan antivirus jer ako budete koristili više njih odjednom, nijedan neće moći dobro da radi. Kada su u pitanju veb pregledači najpopularniji su: Mozilla, Opera, Internet Explorer, Safari (za Apple proizvode) i Google Chrome. Dobro je da imate dva veb pregledača kako bi ste u slučaju blokade jednog imali rezervu.

Elektronska pošta

Što se tiče elektronske pošte, nećete pogrešiti ako kreirate naloge na Gmail-u, Yahoo mail-u ili Hotmail-u. Preporučujemo da imate po jednu e-mail adresu na 2 različita servisa kako bi ste u slučaju problema na jednom servisu imali rezervni nalog. Takođe, rezervni nalog treba da vam služi za poverljive informacije i finansijske transakcije. Taj nalog držite u tajnosti i nikada ga nemojte koristiti za društvene mreže, forume, četove i uobičajene aktivnosti. Kada kreirate e-mail naloge najvažnije je da osmislite jaku lozinku koju ćete s vremena na vreme menjati i tako onemogućiti većinu zloupotreba. Nikako nemojte za lozinku odabrati neke predvidive reči ili niz brojeva poput „password“ ili „123456“ (da, to su najčešće korišćene lozinka na svetu) . Najbolji način da osmislite bezbednu lozinku jeste korišćenje akronima. To znači da treba da osmislite neku rečenicu koju će vam biti lako da zapamtite i da lozinku sastavite od prvih slova svih reči u rečenici.

 

Primer:
Rečenica: Ala je lep ovaj svet, onde potok, ovde cvet
Lozinka: AJLOSOPOC

Ako na ovakav sistem kreiranja lozinke dodamo i umetanje brojeva umesto određenih slova dobićemo još jaču i bezbedniju lozinku. Npr, slovo O ćemo zameniti sa brojem 0 a slovo A sa brojem 4.

 

Primer:
Rečenica: Ala je lep ovaj svet, onde potok, ovde cvet
Lozinka: 4JL0S0P0C

Kada ste napravili dve e-mail adrese i osmislili sigurne i čvrste lozinke preostaje vam da ispoštujete i ostala pravila koja važe za prijem elektronske pošte. Nikada ne otvarajte poštu koja vam deluje sumnjivo, ne nasedajte na „previše dobro da bi bilo istinito“ ponude ili zahteve za slanje lozinke i ličnih podataka, nikada ne otvarajte priloge (attachment) u mail-u od nepoznatih osoba (virusi!), reklamne ponude koje niste sami tražili obeležite kao „spam“ da vam više ne bi stizale.

 

Blokatori oglasa

 

Do sada su vam sigurno, kada surfujete internetom ili društvenim mrežama, puno puta zasmetali iskačući prozori i reklamni baneri, koji su vrlo često neprimerenog sadržaja i kao da vas prate u stopu. Postoji siguran i efikasan način da se oslobodite ovih „napasti“. Sve što je potrebno je da u svom veb pregledaču instalirate dodatak – blokator oglasa. Npr. ako koristite Mozilla pregledač, potrebno je da kliknete na Tools pa Add-ons i onda u prozorčić za pretragu ukucate Ad blocker. Za rezultat dobićete puno dodataka od kojih je potrebno instalirati jedan, klikom na dugme Install. I to je sve, vrlo jednostavno i efikasno.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *