GLOBALNA BORBA PROTIV LOŠE ISHRANE

Uoči okupljanja predstavnika Ujedinjenih nacija u Rimu ove nedelje, na konferenciji koja ima za cilj raspravu o problemima loše ishrane i neuhranjenosti, poslat je otvoren poziv čelnicima Svetske zdravstvene organizacije SZO i Organizacija za ishranu I poljoprivredu (FAO) na sklapanje obavezujućeg sporazuma, od strane Međunarodnog udruženja za zaštitu potrošača, Svetske federacije za borbu protiv gojaznosti, ‘the UK Health Forum’, udruženja potrošača u Fidžiju i Meksiku, uz podršku preko 320 pojedinaca i organizacija.

Preko 320 međunarodnih eksperata, zajedno sa grupama civilnog društva pozivaju na sklapanje obavezujućeg sporazuma u cilju borbe protiv loše ishrane.

Uz globalnu podršku povećanim naporima za borbu protiv loše ishrane, vodeći zdravstveni aktivisti i predstavnici potrošača javno su podržali pozive za donošenje Globalne konvencije, nalik konvenciji o kontroli duvana, u cilju zaštite i promocije zdravog načina ishrane.

Pismo poziva na veću akciju u zaštiti i promociji zdravog načina ishrane koristeći sličan mehanizam kao i okvir za konvenciju o kontroli duvana koji se već pokazao uspešnim u smanjivanju upotrebe duvana. Pismo je upućeno uoči Međunarodne konferencije za ishranu, koja će se održati u Rimu od 19. do 21. Novembra.

 

 

[alert type=“danger“ icon-size=“hide-icon“]

U pismu se navodi :

  • da se upravljanje proizvodnjom i distribucijom hrane ne sme prepustiti samo ekonomskim interesima
  • upućuje se poziv vladama svih zemalja da preduzmu zakonske mere u cilju smanjenja izloženosti dece marketingu,
  • da se nametnu kompozicione limite na zasićene masti, šećer i natrijum
  • da se donesu fiskalne mere u cilju sprečavanja korišćenja nezdravih namirinica

[/alert]

Autori, koji su već napisali nacrt Globalne konvencije za zaštitu i promociju zdravlja, ističu da bi takav sporazum pomogao svim zemljama, posebno onim manjim da istraju u brizi za javno zdravlje svojih građana.

Amanda Long, generalni direktor Međunarodnog udruženje za zaštitu potrošača (Consumer International) je izjavila

„Bolesti kao što su gojaznost, dijabetes, srčana oboljenja i rak su u porastu u svim delovima sveta, najviše u zemljama u razvoju. Mere koje vlade sada preduzimaju imaće veliki uticaj na ishod trenutne zdravstvene krize. Obavezujuća globalna konvencija nam nudi najbolju nadu za zaštitu i promociju zdravlja svih potrošača.“

 

Tim Lobstein, predstavnik Svetske federacije za borbu protiv gojaznosti, dodaje:

„‘Ubrzano širenje marketinga i promocija visoko prerađene hrane negativno utiče na zdravlje stanovnika većine zemalja u razvoju, dovodeći do ubrzanog rasta gojaznosti, dijabetesa i drugih hroničnih oboljenja. Zakonske mere u cilju boljeg kontrolisanja tržišta hrane zahtevaće veliku političku hrabrost. Treba početi sa Globalnom konvencijom koja može pomoći državama članicama, posebno manjim zemljama da izgrade snažan sistem zaštite javnog zdravlja.“

 

Govor Nevena Mimice, komesara za međunarodnu saradnju i razvoj.

 

[aiovg_video id=1882]

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *