FIKSNA TELEFONIJA

Ukoliko imate potrebu da promenite operatora fiksne telefonije, uz zadržavanje starog broja, gotovo je sigurno da ćete naići na problem. Ili ćete morati da se odreknete neke usluge koje vam pruža trenutni operator, ili će novi od vas zahtevati da uz fiksnu telefoniju koristite još neku drugu uslugu – kablovski internet, televiziju i slično. Sve to, naravno, uz dodatni trošak. Iako je „bezbolni“ prenos fiksnog broja telefona najavljivan godinama unazad, a napokon omogućen 1. aprila 2014. godine, sprovođenje u praksi naišlo je na probleme već prvih dana.

Prvo je najavljeno da će u cilju liberalizacije tržišta, po uzoru na zemlje EU, i potrošači u Srbiji u ponudi imati više operatora. Međutim od najavljenih 9 provajdera u ponudi više polovine njih još nije ostvarila tehničke mogućnosti.

*Telenor d.o.o, IKOM d.o.o,  Beogrid d.o.o,  Invest Inženjering d.o.o – još uvek ne pružaju uslugu prenosivosti broja u  fiksnoj telefoniji. 

Fiksna telefonija

[table id=70 /]

** Cene poziva u tabeli za Telekom Srbija prikazane su u „jakom“ saobraćaju. U slabom saobraćaju lokalni i međugradski pozivi iznose 0,55 din/min dok su prema mobilnim mrežama cene 7,28 din/min. Jak saobraćaj je od 07 do 21h radnim danima i subotom, a slab saobraćaj –  od 21 do 07h radnim danima i  tokom  državnih praznika. Cene mesečne pretplate za Orion Telekom se isključivo razlikuju po paketima, dok su za druge operatore prikazani osnovni paketi. Za beneficije posetite sajtove operatora.

Telenor, Invest Inženjering , Beogrid i Ikom uslugu prenosa fiksnog broja omogućavaju samo – ili pravnim licima ili ulugu pružaju samo na lokalu. Knight Development Support, JET TV i Srpske kablovske mreže prenos fiksnog broja nude samo ukoliko se obavežete na korišćenje neke druge usluge u njihovoj ponudi. Tako da trenutno prenos svog broja u fiksnoj telefoniji možete obaviti samo između Telekoma i Oriona, ali i tom slučaju možete ostati bez ADSL-a.

 

Nepredviđeni zahtevi

Telekom Srbija ostajete bez ADSL-a
SBB dodatna usluga uz telefon (internet, TV)
Orion Telekom nema
KDS dodatna usluga uz telefon (internet, TV)
JET TV dodatna usluga uz telefon (internet, TV)

Primena Pravilnika o prenosivosti brojeva u fiksnoj telefoniji prvo je trebalo da počne 1. decembra 2012. godine, ali je dvaput odlagana jer za to nije bio spreman najveći operater fiksne telefonije, Telekom Srbija. Beleže se i problemi između Telekoma i drugih operatera zbog uslova pod kojim Telekom daje svoju mrežu na korišćenje.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *