CENE NAMIRNICA OD GRADA DO GRADA

Korpu sačinjenu od istih namirnica, najjeftinije plaćaju potrošači u Beogradu, potom sledi Novi Sad, dok je ovoga puta najskuplje u Nišu.

 

 

To je razlika od monitoringa sprovedenog u martu kada je ovaj grad bio povoljniji od Novog Sada. Za upoređivanje cena po gradovima uzeli smo uzorak od 60 istih namirnica jer je za njih postojalo preklapanja. Analiza je pokazala da međusobne razlike zavise i od grupa proizvoda. Tako na primer, za korpu prosečne vrednosti od 1000 dinara, u kojoj su proizvodi iz grupe: brašno, pirinač, testenine i peciva Nišlije će platiti 1060 dinara, dok će potrošači u Beogradu izdvojiti 940 dinara.

Nišlije plaćaju najskuplje i suvomesnate proizvode, kao i osnovne životne namirnice u koje spadaju ulje, jaja, šećer, so, voda, sokovi i drugo. U Novom Sadu su najnepovoljnije namirnice u kojoj su mleko i mlečni proizvodi, kao i zamrznuta i konzervirana roba u kojoj su ubrojene povrće i riba. Sa druge strane u Novom Sadu je povoljnije sveže juneće, svinjsko i pileće meso. Jedino je u ovoj grupi namirnica Beograd skuplji u odnosu na ostala dve grada.

 

Cene namirnica po gradovima

 

[table id=15 /]

 

Monitoring cena je rađen tokom juna u marketima u Novom Sadu, Beogradu i Nišu. Proveravane su cene u trgovinskim lancima: Dis, Idea, Maksi, Merkator, Roda, Tempo i Univereksport. Namirnice su istog proizvođača i iste količine, odnosno  veličine pakovanja, izuzev u slučaju kada je tražen najpovoljniji artikal u ponudi. Proveravane su samo redovne cene, bez trenutnih akcijskih ponuda jer to rezultatima istraživanja daje verodostojnost. Monitoring cena je rađen kao aktivnost na projektu, Asocijacije potrošača Srbije – APOS  „Potrošač – investitor na tržištu“  koji je finansiran od Ambasade Sjedinjenih Američkih Država.

 

This article was funded in part by a grant from the United States Department of State. The opinions, findings and conclusions stated in this article are those of the author and do not necessarily reflect those of the United States Department of State

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *