14 KOMBINOVANIH KOLICA ZA BEBE I DECU NA TESTU

Na testu pre pet godina se 10 kolica za decu izdvojilo zbog štetnih materija i ocenilo sa ocenom “nedovoljan”. Ovog puta su to dva brenda: „Joolz“ i “Stokke”. Za razliku od njih „Naturkind“ koristi prirodne materijale. Troje kolica sa problematičnim ležanjem – “Bugaboo”, “Joolz” i “Stokke”

U DALJEM TEKSTU SAZNAJTE:

#Kako smo testirali dečija kolica

#Testovi

#Analiza testiranih kolica na guranje

APOS TESTIRA – UVEK KORAK ISPRED STANDARDA

UKUPNA OCENA (100%)

Ako za sam oblik (ocena komfora) dobro prilagođen detetu ocena glasi “dovoljan”, ukupna ocena može biti samo za pola ocene bolja. Ako je zapremina transportne torbe “dovoljan” ili lošije, ocena za oblik može biti samo za pola ocene bolja. Sa “dovoljnim” kočenjem ili nošenjem, takođe transportovanjem – ocena za upotrebu može biti viša samo za pola ocene. Ako kod štetnih matertija ocena bude “nedovoljan”, ni konačna ocena ne može biti bolja. Grupna ocena štetnih materija ne može biti bolja od najniže ocene pojedinačnih ocenivanja štetnih jedinjenja.

KOMFOR – PRAVILNO OBLIKOVANJE PREMA DETETU  – (45% OD UKUPNE OCENE)

Dva eksperta su koristeći razne lutke odlučivala i ocenjivala, u zavisnosti od starosne dobi, antroponimske dimenzije slobodnog mesta u torbama i korpama za nošenje kao i sam komfor sedenja. Pri tom su testirani sistemi sigurnosnih pojaseva, amortizacija I razne zaštite od kiše i sunca, da li kao dodaci ili sastavni delovi.

RUKOVANJE – (35% OD UKUPNE OCENE)

Pet odraslih osoba je ocenjivalo uputstvo za upotrebu, prvo montiranje, sklapanje i rasklapanje, kombinovanje i podešavanje (ležanje i sedenje), guranje (mesto za koračanje i visinu), kočenje, upravljanje na različitim podlogama (npr. drvo, prirodni kamen, stepenice) kao i nosenje itransportovanje (sa i bez deteta), čisćenje i održavanje presvlaka (na flekama od jogurta).

TRAJNOST (IZDRŽLJIVOST) –  (5% OD UKUPNE OCENE)

Ispitivanje oslanjajući se na standard DIN EN 1888:2012–06: čvrstoća klizača mehaničkih (preko 5000 ponavljanja na 40°C i -5 °C) i zglobnih klizača sa dodatnim, jednostranim opterećenjem. Ispitivanje izdržljivosti kočnica, padajućih mehanizama, ručica za nošenje, sklop pričvršćivanja i pričvršćenost točkova. Ispitivanje na pokretnoj traci sa 288 000 smetnji i prepreka (simulira učinak od 160 pređenih kilometara). Između ostalog, opterećenje od 15kg (lutke) kao I 5kg u korpi za kupovinu i 2 kg na klizačima pri brzini od 5 km/h.

BEZBEDNOST (5% OD UKUPNE OCENE)

Ispitivanje oslanjajući se na standar DIN EN 1888:2012–06 između ostalog na bezbednosna uputstva, sigurnost pri stajanju, kočenje, dejstvo sistema podrške leđa i opasnost od zaglavljivanja i nagnečenja.

ŠTETNE MATERIJE (10% OD UKUPNE OCENE)

Rukohvati su testirani na policiklične, aromatične ugljovodonike (PAH) kao i na omekšivače ftalatne i hloroparafinske sadržine. Test materijala iz ove oblasti: Reakcija dece na PAH i ftalate oslanjajuci se na AfPS GS2014:01 PAK kao I na ostale štetne materije: protivpozarna sredstva, fenolska jedninjenja i jedinjenja organskog kalaja, ispitivanje emisije formaldehida, zabranjena azo jedninjenja i alergena bojila. Testiranje štetnih materija u kabanici na PAH, ftalate, protivpožarna sredstva i fenolska jedinjenja.

Objašnjenje ocena

[table id=22 /]

Kombinovana kolica za decu i bebe

[table id=23 /]

SAMO SU JEDNA DEČIJA KOLICA UVERLJIVA NA TESTU

Na testu pre pet godina se 10 kolica za decu izdvojilo zbog štetnih materija i ocenilo sa ocenom “nedovoljan”. Ovog puta su to dva brenda: Presvlaka na „Joolz“ količima sadrži policiklične aromatične ugljovodonike (PAH). Jedan od tih je i naftalin. Ova supstanca kroz kožu dospeva u organizam i navodno prouzrokuje rak. Rukohvati kod „Stokke“ kolica sadrži kratkolančane hloroparafine. Oni štof čine mekšim, ali su pod  lupom (istragom), jer navodno takođe uzrokuju rak. Majke upijaju štetne materije preko kože i prenose iste bebama putem dojenja. EU je 2012. zabranila korišćenje tih supstanci i stavljanje istih u promet.

„NATURKIND“ KORISTI PRIRODNE MATERIJALE

Da je sve bez štetnih materija moguće, potvrđuje “Naturkind”. Torbe za nošenje ispunjene čistom vunom umesto vatom od poliestera, komad pravog drveta daje podršku leđima. Rukohvati od presovane piljevine umesto plastike. Bolje od toga ne može. Ipak: za dobra kolica za decu nije samo potrebno izbaciti štetne materije, oni polegnuti takođe moraju uživati u komforu ležanja i sedenja. “Naturkind” pada na testu (komfora) oblikovanja mesta za bebe – kao i mnogi ostali modeli.

MANJAK MESTA OTEŽAVA DETETOVO SPAVANJE

Bebe dnevno dremaju 14 Ili više sati. Pri spavanju se regenerišu i obrađuju ono proživljeno. Zadatak roditelja je da omoguće ugodno i udobno mesto za spavanje – kako kući tako i u kolicima. Površina ležanja 35cm x 78cm je optimalna. Međutim, mnoge torbe za nošenje su dosta uža ili kraća, ili oboje. Bebe delimično na raspolaganju imaju samo 30cm širine. U ovim nosilicama su bebe od 6 meseci sa pelenama, skafanderom ili čizmicama poprilično zgrčene. Poneke postave su tako kratke, da bebe većeg rasta već nakon četiri meseca dosežu ivice nogama. Posledice: Bebe u njima teško pronalaze odmor i san, reaguju nemirom i možda čak nadražene zaplaču.

TROJE KOLICA SA PROBLEMATIČNIM LEŽANJEM

U slučaju da je torba za nošenje premalena, bebe se posedaju u sedalice. Ali i sedalice se proizvode tek za starosnu dob od 9 meseci. Deca se uče sedenju najranije u 7. mesecu života. Pre toga im nedostaje potrebna muskulatura da bi se održali u tom položaju. Tek kad se samostalno usprave, mogu da se voze u sedalicama. Do tada bi bebe trebale da leže. Za taj prelazni period je dakle potrebno, da se sedalica može spustiti u lezeći položaj. Mališani samo tako mogu da spavaju udobno štedeći svoja leđa. Potrebu za ovim ležanjem ignorišu „Bugaboo“„Joolz“ i „Stokke“. U testiranim modelima ovih proizvođača deca sede u već određenom uglu od ravnih 100 stepeni. Tako da se roditeljima nameće dilema: Trebaju li svoje mališane nekako stisnuti u torbu za nošenje ili prevremeno posedati u sedalice?

SEDALICE TREBAJU RASTI UZ DECU

Sedišta se po pravilu proizvode za uzrast od 6 meseci do 3 godine. U ovom periodu deca rastu oko 30 centimetara. Sedalice trebaju da nude komfor i sigurnost kako deci manjeg rasta, tako i onoj većeg. APOS Potrošački Reporter je istraživanje sproveo uz pomoć lutaka, koje su za različite uzraste pravljenje od strane antropologa. Zaključak: Neke sedalice su preduboke. Sitnija dečica u njima trebaju jastučiće. U drugu ruku je za neku krupniju decu naslon i suviše kratak. Glava im visi preko naslona, ničim podržavana. Dodatno bi i postolje za noge zajedno sa decom trebalo da raste, a njegova dužina je podesiva samo na nekolicini kolica. Većina postolja su fiksirana. U nekim ekstremnim slučajevima su toko duga, da kraće nožice bez ikakve potpore vise u vazduhu.

KOMFOR ZA RODITELJE

Uspravno hodanje, dovoljno mesta za koračanje, lako dohvatljive korpe, lako sklapanje i transport, sve ovo bi bilo poželjno i od pomoći. Ali kod dosta modela se odrasli moraju saginjati i kriviti. Počinje već kod visine rukohvata. Većina rukohvata je podobno za niže ili prosečno visoke odrasle osobe. Ljudi viši od 180cm već hodaju pogrbljeni. Ako se upute negde automobilom, dimenzije skopljenih kolica igraju veliku ulogu. „Peg Perego“ zauzima najmanje mesta i da se sa jednom ručkom na vrhu presaviti. Skroz drugačije je sa „Hartan“„Knorr-Baby“ i „Maxi-Cosi“. Ova kolica sklopljena zauzimaju dosta više mesta.